Nález BSE zaměstnal i bezpečnostní orgány

Jihlava - Ani o víkendu nebyla Vysočina ušetřena následků překvapivého nálezu onemocnění BSE u krávy z Dušejova na Jihlavsku. Již v pátek odpoledne, ihned poté, co nemoc potvrdil i druhý rozbor, nařídila ústřední nákazová komise opatření.

Šlo hlavně o pálení tekutých zbytků, což jsou mozky, kopyta, rohy či vnitřnosti všech dobytčat poražených v jatkách kosteleckého masokombinátu ve stejný den jako nakažená kráva. Hranice, na kterých se zhruba sedm tun zbytků pálí, vyrostla nedaleko Dušejova, ve volné krajině na rozhraní jihlavského a pelhřimovského okresu.

"Na místě se střídají tři hasiči po šesti hodinách. Žádné problémy nejsou. Odpoledne bychom už měli skončit," informoval včera dopoledne Jiří Šindelář, velitel požární stanice v Třešti.

Ještě zahrnout ohniště a tím by prozatím měla práce hasičů skončit. "Co se bude dít dál, o tom rozhodnou nadřízené orgány," dodal Šindelář s tím, že to bude především Ústřední nákazová komise.

Pokud nemoc BSE potvrdí i německá laboratoř, je ve hře několik následných řešení. Nejhorší variantou přitom je vybití celého, více než pětisethlaveho dušejovského stáda. V každém případě ale bude poraženo několik desítek krav, ať už těch společně ustájených s infikovanou dojnicí či jejích potomků nebo krav narozených půl roku před i po ní.

Dosavadní opatření považuje většina zemědělců za dostatečná. "Je to čerstvá věc a čeká se co bude. Opatření, kdy byl zakázán přesun zvířat z tohoto chovu a zvířata izolována jsou dostačující," řekl ředitel agrární komory okresu Třebíč Karel Coufal. "Je předčasné dělat nějaké závěry."Otázkou potom bude, kdo případná plošná opatření a vzniklé ztráty zemědělcům zaplatí a zda to bude co platné," dodal Coufal.

Řešení situace ohledně výskytu BSE v Dušejově je v kompetenci veterinární správy. Věc však může případně převzít i bezpečnostní rada okresu a její krizový štáb. Situace, další postupy a případné následky by se měly probírat i na bezpečnostní radě kraje, jejíž jednání na dnešek mimořádně svolal hejtman Vysočiny František Dohnal.

"Bezpečností rada kraje by do řešení problému zasáhla až v okamžiku, kdy by krajský úřad o pomoc požádala okresní bezpečnostní rada nebo by problém přesáhl rámec jednoho z okresů v kraji, případně pokud by vznikly důvodné obavy, že podřízené orgány nejsou schopny situaci řešit," řekl Pavel Maslák, předseda bezpečnostní komise rady kraje Vysočina.

Již v minulých dnech podle něj nabídl krajský úřad okresní bezpečnostní komisi jakoukoliv pomoc, která by mohla být užitečná. Ministr zemědělství Jan Fencl se hodlá seznámit se situací a promluvit si s místními zemědělci přímo v Dušejově také právě dnes.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video