Na Velehradě se sešlo 30 tisíc poutníků

  • 60
Desetitisíce věřících se sešly na moravském Velehradě. U příležitosti svátku Cyrila a Metoděje se tam konala velká bohoslužba. Celebroval ji olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Celá národní cyrilometodějská pouť byla věnována nově se rodícímu uspořádání Evropy.

Na mši před baziliku Nanebevzetí panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje přišlo kolem třiceti tisíc lidí.

Kardinál a arcibiskup pražský Miloslav Vlk ve svém kázání připomněl české křesťanské tradice. Upozornil také na postavení Velehradu a vůbec celé České republiky v Evropě. Vlk řekl, že papež Jan Pavel II. při své návštěvě Velehradu v roce 1990 označil toto místo za spojnici východu a západu.

V souvislsti s právě probíhající výstavou korunovačních klenotů připomněl Vlk také historický význam Karla IV.

Karel IV. podle kardinála svou politickou i náboženskou činností obnovoval a rozšiřoval křesťanskou tradici v českých zemích. Svatováclavská koruna je pak podle Vlka vtělením této tradice.

VELEHRAD 2003 - příloha iDNES

Národní cyrilometodějská pouť začala na Velehradě v pátek. Zahájil ji Koncert lidí dobré vůle. Vystoupení účinkujících z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska Rakouska a Slovinska přihlíželo pod širým nebem sedmadvacet tisíc diváků.

Koncert navštívili i ministři zahraničí středoevropských zemí, kteří měli v nedalekých Buchlovicích svoji pravidelnou konferenci.

Po pouti bude sněm
Církevní hodnostáři se na Velehradě ještě zdrží. Po celý příští týden tu totiž bude probíhat plenární zasedání české katolické církve. Zúčastní se ho zhruba stovka delegátů, hostů a pozorovatelů.

Na bohoslužbě se na Velehradě sešlo na třicet tisíc věřících. (5. července 2003)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video