Léčí, nebo poškozuje? Ilustrační foto

Léčí, nebo poškozuje? Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na „špeka“, či na obklad? Soudy se začínají zajímat o úmysly pěstitelů konopí

  • 38
Nejvyšší soud se postavil za pěstitele konopí, kteří rostlinu užívají k léčebným účelům. K novému projednání vrátil případ ženy z Nymburska, kterou nižší soudy potrestaly za nedovolenou výrobu a držení omamných látek poté, co policie našla rostliny konopí na její zahradě.

Verdikt Nejvyššího soudu ovšem neznamená, že pěstování konopí je legální. Soud však opět upozornil na to, že nižší soudy musí pečlivěji dokazovat, zda pěstitel z konopí vyráběl marihuanu, zda je jeho jednání společensky nebezpečné nebo zda se skutečně rostlinou léčil.

"Pěstování konopí setého není samo o sobě výrobou omamné látky," uvedl v rozhodnutí senát s předsedou Vladimírem Jurkou. Verdikt padl před čtyřmi týdny, nyní jej soud zveřejnil na internetu.

Žena z Nymburska pěstovala konopí přinejmenším tři roky. "Kdyby mi nepomáhalo, nedělala bych to," hájila se před soudem.

O používání konopí prý věděl i její ošetřující lékař. Jednu rostlinu věnovala své známé, která si výtažkem z konopí léčila kožní chorobu. Ženin syn byl již dříve trestán za prodej marihuany, ale žaloba neprokázala, že mezi pěstitelstvím matky a obchodováním syna existuje spojitost.

Za ženu se ve vyjádření k Nejvyššímu soudu postavilo i Nejvyšší státní zastupitelství. Případ je prý natolik atypický, že nelze jednání pěstitelky posoudit jako trestný čin.

Státní zástupkyně připojila i pojednání o léčebných účincích konopí. "I v České republice lékaři o aplikaci této látky vědí, a pokud jsou zaznamenány pozitivní výsledky, je užívání tolerováno," uvedla žalobkyně.

Nejvyšší státní zastupitelství také připomnělo společenské i legislativní tendence směřující ke změně náhledu na posuzování trestnosti pěstování konopí setého pro léčebné účely.

"Společenský vývoj tak směřuje sice nikoliv k legalizaci takových postupů, ale k jejich dekriminalizaci," shrnuje rozhodnutí.

Nejvyšší soud již předloni vynesl verdikt, který sváděl k výkladu, že pěstování konopí je - na rozdíl od výroby marihuany - legální. Podobné interpretace se objevily v tisku. Soud však zprávy dementoval a vydal prohlášení, že pěstování konopí je bez příslušného oprávnění stále nezákonné, samotná rostlina je totiž podle zákona o návykových látkách omamnou látkou.

Podle Nejvyššího soudu však nelze automaticky ztotožňovat pěstování konopí s výrobou drogy. Soudy proto vždy musejí posuzovat zvlášť okolnosti každého případu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video