ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Polsko strašilo českou mutací. Žádná taková není, oponuje zdravotní ústav

  • 14
Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v polovině ledna prohlásil, že polští hygienici doposud nezachytili žádný případ varianty koronaviru, která se objevila v Anglii, zato se podle něho do Polska dostala česká mutace viru. Podle Státního zdravotního ústavu jde ovšem o nepřesné označení. „Nelze říct, že uvedená mutace je právě českou variantou,“ uvedla mluvčí.

Slova polského ministra podpořil i polský virolog Tomasz Dzieciątkowski. je česká mutace koronaviru nakažlivější. Podle něj je česká verze koronaviru nakažlivější, nezpůsobuje však mírnější ani závažnější příznaky onemocnění.

Máme v zemi českou mutaci viru, je nakažlivější, řekl polský virolog

Seznam Zprávy poté uvedly, že výraz „česká varianta“ použil polský politik spíše jako mediální označení pro koronavirus s mutacemi v genu S. A to proto, že se nacházela v Česku. Ministr se tak snažil odlišit tuto mutaci od britské. 

Jak to tedy s onou českou mutací koronaviru je? Podle Státního zdravotního ústavu jde o nepřesné označení. „Přestože se této variantě říká „česká“, lze spíše konstatovat, že se jedná o rozšířenou variantu koronaviru u nás. Nelze jednoznačně konstatovat, že uvedená mutace je právě takzvanou českou variantou,“ uvedla mluvčí Klára Doláková.

„Odborně se jedná o variantu nesoucí deleci 69-70, to znamená ztráta aminokyselin histidin, valin, a současně záměna n139K, tedy záměna aminokyselin asparaginu za lysin ve vazebném místě na ACE receptor S1 RBD,“ dodala Doláková.

Podle ní jsou takové mutace viru velmi běžné a například delece 69-70 se rovněž objevuje i britské mutaci koronaviru. „Je tedy možné, že k daným změnám, respektive mutacím, došlo v důsledku konvergentní evoluce a nikoliv v důsledku šíření viru cestováním. Z hlediska vlastností se tato varianta významně neodlišuje od ostatních variant,“ dodala. 

Britská mutace koronaviru je už v šesti krajích, potvrdil zdravotní ústav

V České republice se v lednu potvrdila britská varianta koronaviru. Podle Státního zdravotního ústavu se objevila v šesti krajích: v Praze, Středočeském, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji, v Jihlavě a Plzni. 

Nová mutace má být až o 40 procent nakažlivější než původní, podle prvních odborných článků může být i smrtelnější. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video