Místo tragédie má být bezpečnější

  • 3
Úsek silnice v Líbeznicích u Prahy, kde ve čtvrtek smrtelně zranil šestadvacetiletý řidič tříletého chlapce, se změní. Zdejší radnice chce, aby komunikace byla bezpečnější. Stejně rizikových míst je však v Česku celá řada.

Na přechodu v Líbeznicích u Prahy nic nepřipomíná, že zde ve čtvrtek smetl svým autem šestadvacetiletý Michal Půr tříletého Jana Bielku. Žádný křížek, svíčky či květina, jako je tomu na místech, kde se stane tragická nehoda.

Příbuzní chlapce jen požádali místní radnici, aby tragickou událost připomněla v obecním rozhlase. "Je to takový zvyk. Děláme to vždy, když někdo zemře," řekl starosta Líbeznic Otakar Hlavín.

Radnice: Necháme přechod přesunout
Vedení obce zároveň začalo zvažovat varianty, jak úsek, kde se v posledních letech stalo několik dopravních nehod, udělat bezpečnějším. Loni se Líbeznicím podařilo prosadit, aby obcí nesměla projíždět nákladní auta. Navíc tu platí čtyřicetikilometrová rychlost.

Silnici, kterou si zkracují řidiči cestu z Mělníka do Prahy, to však moc nepomohlo, pořád tu jezdí velké množství aut a některá příliš rychle. "Zpomalovací retardéry nám policie nedoporučila, protože se na tak frekventovanou silnici nehodí. Přesto se musí s tou komunikací něco udělat. Ale semafory sem dát také nepůjdou," uvedl Hlavín.

"Pokusíme se před obec umístit takzvanou opticko-psychologickou brzdu, což jsou vlastně čáry, které upozorňují řidiče, že by měli zpomalit. V první řadě se pokusíme přemístit přechod pro chodce dál od zastávky autobusu," dodal líbeznický starosta.

Právě malá vzdálenost přechodu od zastávky byla zřejmě jednou z příčin čtvrteční nehody. Řidič se totiž vyhýbal autobusu, který na zastávce stál, a matka s dítětem mu vstoupila náhle do vozovky. O této variantě hovoří i policisté, kteří se případem zabývají.

Půra to však pravděpodobně od stíhání nezachrání. Zřejmě jej čeká obvinění z neúmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti. Za tento čin hrozí až dva roky vězení. "Ještě nikdo obviněn není a nevíme, jestli někdo vůbec bude. Rozhodne se až v průběhu příštího týdne," uvedla mluvčí policie pro Prahu-východ Diana Dušková.

Rizikových míst jsou v Česku tisíce
Vedoucí dopravního inspektorátu pro Prahu-východ Adolf Straka tvrdí, že obci umístění zpomalovacích retardérů nezakazovali. "My se k takovým návrhům pouze vyjadřujeme. Je pravda, že jsme byli proti. Jde o průtahovou komunikaci a na tu se zpomalovací pruhy nehodí," řekl Straka.

Stejný názor mají i odborníci. Ti navíc dodávají, že podobných úseků, kde frekventovaná komunikace vede přímo městem či obcí, je v Česku celá řada, odhad jde do tisíců.

"Podobné úseky jsou velmi rizikové, ale zpomalovací pruhy na ně nepatří. Třeba už jen kvůli tomu, že zde musí projíždět sanitky či hasičské vozy a jejich zpomalení může někoho stát život," soudí Jaroslav Heinrich z Centra dopravního výzkumu.

"Pro každé takové místo lze navrhnout individuální řešení. Úsek v Líbeznicích by šel například opticky zúžit. Z každé strany u přechodu by se daly plastové žluté obrubníky, které by upozornily řidiče, že zde musí zpomalit," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video