Ministři Kužvart a Molterer se na Temelínu neshodli

Ministři životního prostředí České republiky a Rakouska Miloš Kužvart a Wilhelm Molterer se nedokázali dohodnout na žádném konkrétním řešení situace kolem spuštění jaderné elektrárny Temelín. Sobotní schůzka měla podle nich spíše jen informativní charakter. Alespoň se tak oba vyjádřili po čtyřhodinovém jednání v mikulovském zámku. A tak je hlavním výsledkem pouze shoda ministrů na tom, že o Temelínu musejí obě strany vést v budoucnu "konstruktivní dialog".

Konkrétní řešení se nenašlo, ale jednání budou pokračovat
"Při jednání jsem vyjádřil pochopení pro obavy rakouského obyvatelstva ze spuštění elektrárny. Zároveň z mých úst ale zaznělo přání, aby rakouští aktivisté upustili od dalších blokád hranic. Diskuse o Temelínu by se totiž spíše měla vést na odborné úrovni," řekl po schůzce Kužvart.

Žádného konkrétního řešení jsme sice nedosáhli, ale shodli jsme se na tom, že budeme v jednáních o kauze Temelín pokračovat, což považuji za důležité," prohlásil Molterer.

Na setkání prý tlumočil Kužvartovi obavy Rakušanů ze spuštění elektrárny. Za velkou chybu rakouský ministr považuje, že se jednání nezúčastnili také zástupci českého ministerstva průmyslu a obchodu.

Molterer zároveň vyzval Kužvarta, aby tlumočil české vládě rakouské přání nepodnikat v elektrárně až do vyjasnění otevřených otázek nezvratné kroky. V tomto smyslu se podle jeho slov v nadcházejících dnech obrátí rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel na českého premiéra Miloše Zemana.

Rakouští poslanci navštíví Temelín možná 4. října
Rakouský ministr životního prostředí přivítal dohodu, podle níž ještě do konečné aktivace navštíví Temelín společně s experty rakouská parlamentní delegace. Agentura APA s odvoláním na telefonický rozhovor s Moltererem zmínila jako možné datum návštěvy 4. říjen.

V souvislosti s obavami Rakušanů ze spuštění Temelína Kužvart připomněl, že česká strana je i nadále připravena poskytovat odborné informace o elektrárně. "Jde zejména o údaje týkající se bezpečnosti provozu elektrárny a jejího dopadu na ekologii",  poznamenal.

Jednání českého a rakouského ministra bylo první bilaterální schůzkou na ministerské úrovni od chvíle, kdy rakouští odpůrci temelínské jaderné elektrárny začali pořádat blokády hranic.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost v pátek nařídil provést v elektrárně opakované zkoušky, protože ve čtvrtek zjistil, že jedna ze zkoušek při přípravě spuštění elektrárny nebyla úspěšná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video