Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MF DNES

Ministerstvo zjistilo pochybení v ústavu, kde BBC točila „klecová lůžka“

  • 1
Inspekce ministerstva práce a sociálních věcí zjistila, že minimálně v jednom z ústavů sociální péče, v nichž natáčela britská stanice BBC svou reportáž o klecových lůžkách, došlo k pochybení. Šlo o ústav v Liběšicích v Ústeckém kraji.

Zařízení v Liběšicích se k výsledkům inspekce odvolalo a nyní probíhá vypořádání tohoto odvolání. "Pochybení, která zjistila inspekce ministerstva, byla pouze administrativního charakteru a lze je řešit vzájemnou dohodou," zdůraznil Jiří Sezemský z tiskového odboru ministerstva.

Podle jeho slov služby poskytované v ústavu plně podporují své uživatele v naplňování lidských a občanských práv. K porušování práv nedochází ani u lidí s nejtěžším postižením.

O tematice klecových lůžek se začalo mluvit poté, co reportéři BBC natáčeli skrytou kamerou postižené děti v postýlkách s postranicemi, které nazvali klecemi. Do ústavů se dostali v přestrojení za členy charitativní organizace. V pěti ústavech objevili klecová lůžka, jejichž záběry letos v lednu odvysílali ve zpravodajské relaci Ten O'Clock News.

Klecová lůžka kritizovala již v roce 2004 britská spisovatelka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová. Kvůli jejich zrušení tehdy psala i dopisy prezidentovi a premiérovi. Ze stejného důvodu přijela do Česka i loni v létě.

S kritikou se připojil také Výbor pro lidská práva při OSN. Loni vládě doporučil, aby používání klecových lůžek definitivně zakázala. Odborníci ale jejich používání brání vysvětlením, že jsou nezbytná pro ochranu pacientů s nejtěžšími postiženími. Jinak by prý nebylo možné dostatečně je hlídat čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video