Ministerstvo kultury prověří nárok zvukařů, kteří žádají od hospodských autorský honorář. Ilustrační foto

Ministerstvo kultury prověří nárok zvukařů, kteří žádají od hospodských autorský honorář. Ilustrační foto | foto: Petr Stružka

Ministerstvo tápe, zda přiznat zvukařům autorský honorář

  • 44
Ministerstvo kultury hodlá v nejbližší době zahájit proti mistrům zvuku další správní řízení kvůli porušování povinností kolektivního správce, mimo jiné uplatňování nepřiměřeně vysokých odměn. Na ministerstvo v poslední době přišlo na tuto zájmovou organizaci mnoho stížností.

V těchto dnech zvukaři masivně oslovují majitele restaurací a hotelů a žádají, aby jim zaplatili autorskou odměnu. Na počátku listopadu už proti Ochranné organizaci zvukařů-autorů (OAZA) zahájilo ministerstvo správní řízení o odejmutí části oprávnění ke kolektivní správě autorských práv. - čtěte Mistři zvukaři chtějí po hospodských autorské poplatky

Podle něj mají zvukaři nárok na odměnu za autorská práva jen v případě zvuku u filmů. Podle ministerstva kultury by v případě ryze hudebních děl neměli mít zvukaři na autorskou ochranu nárok.

"Ministerstvo kultury v tomto okamžiku může zajímat pouze to, zda v rámci této kampaně OAZA neinformuje veřejnost nějakým zavádějícím nebo výslovně nepravdivým způsobem," uvedla Adéla Faladová z ministerstva.

Podle OAZA musí zaplatit provozovatelé hotelů a restauračních zařízení, v nichž je umístěn televizní, rozhlasový přijímač nebo jiný podobný přístroj.

Sazby autorských odměn, které si zvukaři nárokují, by měli provozovatelé platit již druhým rokem. Za rozhlasový přístroj v restauraci zaplatí provozovatel zvukařům měsíčně 32 korun a za televizor 52 korun.

O autorství asi rozhodne až soud

"Je to otevřené a nevíme, jak to dopadne. Pokud mistři zvuku v oblasti auditivních děl nebudou uznáni za autorskou činnost, budeme to respektovat," reagoval před novináři advokát Stanislav Polčák, podle kterého bude záležet až na rozhodnutí soudu. Jednalo by se o dvacet až třicet procent příjmů OAZA.

Většina příjmů podle Polčáka pochází z šíření prostřednictvím televize. Loni vybrali přes tři miliony a v letošním roce zatím přes sedm milionů korun. V současné době zastupuje OAZA přes 150 zvukařů, podle Polčáka je jich v ČR až kolem pěti set.

Někteří odborníci na autorské právo ale namítají, že by se profesionální mistři zvuku dali počítat na pouhé desítky. "Autorský zákon neposuzuje hodnotnost umělecké kvality, posuzujeme pouze to, zda uměleckým způsobem došlo ke vzniku tvůrčího díla," poznamenal Polčák.

OAZA získala od ministerstva oprávnění k výkonu kolektivní správy po dlouhém soudním sporu až v roce 2006. Hospodští a hoteliéři dostávají v těchto dnech návrh licenční smlouvy a průvodní dopis o této povinnosti, řekl Polčák.

Kromě OAZA působí v Česku také svaz autorů hudebních děl OSA, Integram, zastupující výkonné umělce, a další organizace, které zastupují autory literárních, výtvarných a dramatických děl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video