Za rok sníme tolik plastu jako celá kreditní karta. Pozor na láhve i prach

  • 26
Průměrná plastová platební karta má asi 5 gramů. Přesně tolik plastu mnoho z nás zkonzumuje, aniž bychom o tom věděli. Na vině jsou mikroplasty, které se dostávají do jídla, pití i vzduchu. Rizikem jsou ještě menší nanoplasty, které se mohou pronikat do lidských buněk, varují vědci.

Vědci spočítali, že do lidského organismu se za rok dostane kolem pěti gramů plastů, což je množství odpovídající zhruba platební kartě. Do těla se dostává v podobě mikroplastů.

Německo zakáže jednorázové plasty. Brčka, míchátka i tyčky na balonky

„Používáme mikroplasty do kosmetiky a dalších produktů, ale hlavním zdrojem je otěr z pneumatik. Mikrovlákna z nich se dostávají do vzduchu, kde na sebe můžou navázat těžké kovy a další chemické sloučeniny, které pak dýcháme,“ vysvětluje odborník na problematiku odpadů Milan Havel ze společnosti Arnika.

Existují také ještě menší částice – nanoplasty. Ty vznikají při rozpadu plastů. „O nich se předpokládá, že se mohou zabudovat i do buňky lidského těla,“ dodal Havel.

Konzumaci mikroplastů lze eliminovat, pokud pijeme vodu z kohoutku. Při pití z plastových láhví je důležité nenechávat je na slunci. V takovém případě totiž plasty kvůli UV záření degradují a uvolňují se do nápoje. 

Také jídlo je lepší ohřívat na sporáku nebo v troubě. V případě ohřevu v mikrovlnné troubě bychom se pak měli vyhnout plastovým nádobám. 

Důležité je i pravidelné vysávání v domácnosti. „Mikroplasty se váží na prach. Vysávání a mytí vodou jejich výskyt snižuje,“ dodal Havel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video