MEX: Metropole má svůj strom

MEX: Metropole má svůj strom | foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Metropole má svůj strom

Praha - Kácení obřího smrku v Dolním Dvoře na Trutnovsku trvalo dřevorubcům jen chvíli. Dvanáctičlennému týmu zabralo více času umístění dřevěného velikána na nákladní auto a zajišťování mnohatunového nákladu. Ten pak přes noc ze soboty na neděli putoval do metropole. Tradičním vánočním trhům na Staroměstském náměstí bude letos dominovat osmdesátiletý smrk ztepilý. Bude čnít do výšky 22 metrů. „Odborník nám vždy vytipuje několik stromů a my vybereme ten nejhezčí,“ sdělil Petr Hozák ze společnosti Taiko, která vánoční trhy provozuje. Kvalitu dřeva zkontrolovali dendrologové z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Poprvé se obří strom rozsvítí v sobotu 1. prosince, kdy na Staroměstském náměstí začnou trhy. Do té doby bude čekat na jednom z parkovišť v Praze 4.
Praha - Přestože ještě nenastal ani adventní čas, přípravy na Vánoce v metropoli vrcholí. Své místo na Staroměstském náměstí brzy zaujme obří strom z Krkonoš. Na některých místech v metropoli už také fungují stánky s občerstvením a vánočními dárky. Největší vánoční trhy na Václavském a Staroměstském náměstí budou v provozu od příští soboty. Na výzdobu ulic letos pražské městské části vynakládají stamilionové částky. Psychologové tvrdí, že ačkoli je do svátků ještě čas, vánoční shon může mít už teď špatný vliv na psychiku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video