ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Olympiáda v mediální gramotnosti. Otestujte se na úlohách pro středoškoláky

  • 8
Vítězem druhého ročníku Mediální olympiády určené pro studenty středních škol se stal tým Jedničky a Nuli z pražského Arcibiskupského gymnázia. Finálového kola soutěže v mediální gramotnosti se v Ostravě zúčastnilo 14 tříčlenných týmů. Přidejte se k účastníkům a otestujte své znalosti nad úlohami prvního kola soutěže.

České středoškoláky podle ní vliv médií na soudobou společnost velmi zajímá a vadí jim, že prostor pro mediální vzdělávání ve školách značně kolísá.

Mediální olympiáda přilákala 2 500 zájemců ze všech 14 krajů České republiky. Do soutěže se přihlásilo 713 týmů středoškoláků z 258 škol (v Česku je 1 280 středních škol) a zapojilo se 315 pedagogů. Do finále postoupil jeden tým z každého kraje.

Proč se na internetu lže, pane učiteli? Sedmáci si vyzkoušeli mediální gramotnost

Vítězný tým a i ten na druhém místě získaly i zájezd do Štrasburku, kde se zúčastní zasedání Evropského parlamentu.

Znáte odpovědi na otázky z prvního kola Mediální olympiády? Otestujte se zde.

Výsledky podle pořadatelů ilustrují, jak si dnešní mladí lidé dokážou poradit s ověřováním důvěryhodnosti různých mediálních sdělení. V soutěžích studenti pracovali se zpravodajskými texty, natáčeli video na téma digitální stopa.

„Mediální gramotnost je dnes důležitější než v minulosti. A to i s ohledem na umělou inteligenci,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo. „Mediální gramotnost musíte předávat i dál. Spolužákům, rodičům a prarodičům,“ dodal.

Olympiáda se konala podruhé, poprvé s celorepublikovým dosahem. „Myslím si, že kvalita je oproti minulému ročníku srovnatelná. Možná lepší,“ uvedla za pořadatele Pavlína Tassanyi. Dodala, že olympiáda má ambici přitáhnout k mediální a informační gramotnosti více pozornosti pedagogů i studentů, a to i zábavnou soutěžní formou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video