Mír mohou dělat jen ti silní. Hamas silný je. Ilustrační foto.

Mír mohou dělat jen ti silní. Hamas silný je. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Máme problém: jak žít s Hamasem

  • 11
George Bush slíbil demokratickou revoluci na Blízkém východě a už ji taky má: po Egyptě a Libanonu teď na oslavu volebního triumfu střílejí z kalašnikovů i radikálové v Palestině. Západ čeká v komunikaci s hnutím Hamas delikátní tanec.

ČTĚTE TAKÉ:
Hamas slaví vítězství, mírový proces je v ohrožení

Obrovský vzestup hnutí Hamas má sílu srovnatelnou se součtem všech bomb sebevražedných atentátníků, které Hamas kdy vyslal vraždit do Izraele. Na první pohled se zdá, že mírový proces je v troskách. Těžko si představit, jak Izraelci jednají o míru s hnutím, jež má v programu zničení jejich státu.

Také Západ má těžký problém: říkal dlouho Palestincům, že mají demokraticky volit. Ti poslechli, jenže si zvolili militantní islamisty, kteří chtějí z Palestiny udělat islamistický stát a zavést tam šaríi. Máme závazek respektovat přání voličů?

Ale možná tyhle otázky mají řešení. Důležité je nejdřív zjistit, proč Hamas vyhrál. Bylo to proto, že je proti míru s Izraelem?

Z ciziny to tak vypadá: Fatah je jednání, Hamas je válka. Jenže Palestinci mají jinou optiku. Fatah je korupce, neschopnost, stagnace, bezvládí, bída a přešlapování na místě. Hamas je organizace, pomoc, řešení. Průměrný Palestinec volil Hamas, protože si myslí, že jakákoliv změna je lepší než žádná změna.

Západ čeká delikátní tanec. Je snadné vyhlásit bojkot Hamasu. Otázka je, zda je to i praktické. Když byl zvolen Šaron, všichni rovnou pohřbívali mírový proces a pak byli překvapeni. Mír mohou dělat jen ti silní. Hamas silný je.

Dostal mandát. Ne k válce, ta by ho poškodila: Palestinci chtějí, aby zlepšil jejich všední den.

Jenže Hamas je Hamas. Dokud pro něj Izrael nebude partner, neměl by být Hamas partner pro nás. Nadějí je, že přechod do politiky obvykle bojovníky zkultivuje. Pro případ zpoždění zkušenost ukazuje, že plný bojkot problém neřeší, jen ho prohlubuje.

Tedy oficiální mlčení a diskrétní dialog? Bude to opravdu delikátní tanec. Ale je nutné to zkusit. Jiná možnost vlastně není. Pokud má být mír, musí být dojednán s tím, kdo je po ruce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video