Lékaři budou sloužit na pohotovosti dál

Z n o j m o - Na poslední chvíli bylo na znojemských odděleních chirurgie, urologie a ortopedie zažehnáno nebezpečí omezeného třísměnného provozu. Lékaři by při něm ošetřovali pouze akutní případy, všechny jiné včetně operací by odkládali.

Třísměnný provoz měl jako jediná možná varianta začít v případě, že se lékaři nedohodnou s vedením nemocnice na výši odměn za přesčasové hodiny, které nově omezuje novela zákoníku práce. Prozatímní dohoda mezi vedením a lékaři byla uzavřena po pondělním tříhodinovém jednání, definitivně jasno by mělo být už v úterý.

"Vzájemně jsme si předložili určité návrhy a našli oboustranně přijatelnou dohodu. Zatím telefonicky mám tedy od primáře potvrzeno, že služby normálně pokračují. K omezení provozu nedojde. Pokračuje se jako doposud, na směnném provozu neměl nakonec nikdo zájem," potvrdil ředitel znojemské nemocnice Zbyněk Wirth.

Přestože na jednáních zazněla i ultimáta, nový návrh lékařů vedení nemocnice pravděpodobně přijme. "Z hektických a ultimativních čtvrtečních požadavků lékařů a našeho dnešního protinávrhu jsme se dostali k přijatelnému konsensu a tím pádem do zákonného rámce vyjednávání o kolektivní smlouvě," doplnil ředitel.

"Na jednáních padl návrh od vedení, který jsme však neakceptovali. Nyní se jedná o našem pozměněném návrhu. Teď momentálně je ale směnný provoz zažehnán, pokračujeme v běžném provozu. Předpokládám, že definitivně jasno by mělo být již zítra," uvedl lékař Tomáš Rozvadovský, který se jednání na ředitelství nemocnice účastnil.

Jen malá tabulka odliší lékaře ve službě od běžného soukromého automobilu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video