ilustrační snímek | foto: MAFRA

Varování na víkend: napadne sníh a na řadě míst se vytvoří ledovka

  • 2
V sobotu může podle meteorologů místy napadnout pět až deset centimetrů mokrého a těžkého sněhu. V noci na neděli a v průběhu neděle se na většině území může vyskytnout zmrzlý nebo mrznoucí déšť, při kterém se bude tvořit i silná ledovka.

V sobotu se na severozápadě Čech bude postupně vydatněji sněžit. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může do nedělního rána napadnout místy pět až deset centimetrů mokrého a těžkého sněhu.

„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě nebo zásobování. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ uvedl Štefan Handžák z ČHMÚ.

Při cestování doporučují meteorologové sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách je nutné dodržovat pokyny Horské služby.

Více na Počasí iDNES.cz

Výstraha platí pro Karlovarský kraj, Ústecký kraj a Liberecký kraj (Česká Lípa, Nový Bor).

Během sobotního večera do Česka začne proudit od severu studený vzduch. V noci na neděli a v průběhu neděle se na většině území může vyskytnout zmrzlý nebo mrznoucí déšť, při kterém se bude – hlavně na Moravě, tvořit i silná ledovka.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Hrozí proto nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti. Meteorologové zároveň varují před možnými výpadky v dodávce elektřiny, zásobování, a zdravotnických služeb.

„Lidé by měli omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy. V případě nutnosti jízdy je nutné počítat s výraznými prodlevami v dopravě,“ upozornil Handžák.

Silná ledovka potrápí především Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj. Na ledovku by se ale měli připravit také obyvatelé Prahy, Středočeského kraje, Jihočeského kraje, Plzeňského kraje, Královéhradeckého kraje, Pardubického kraje, Olomouckého kraje (Šumperk) a Moravskoslezského kraje.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video