Krafl: Prezident Havel nevěděl o lustracích, Benda tvrdí opak

P r a h a (ČTK) - Mluvčí kanceláře prezidenta Martin Krafl trvá na tom, že Václav Havel nevěděl o lustracích kandidátů na státní vyznamenání, které na žádost kancléře Ivana Medka dělal Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Televize Prima však v sobotu uvedla s odvoláním na senátora Václava Bendu, že Havel o nezákonných lustracích věděl. "Stále trvám na tom, že prezident nevěděl o tom, že se Medek obracel na Bendu kvůli kandidátům na vyznamenání," řekl Krafl.

Kancléř se měl několikrát v minulých letech neoficiálně obrátit na tehdejšího ředitele ÚDV Václava Bendu s prosbou o radu týkající se bezúhonnosti kandidátů na státní vyznamenání.
Mluvčí Krafl ještě v sobotu ráno tvrdil, že se prezident s Bendou o lustracích nikdy nebavil. Odpoledne však připustil, že se Benda s prezidentem setkal na neformální oslavě narozenin prezidentova bratra Ivana. "Během několika vteřin podal Benda prezidentovi nesrozumitelné kusé informace týkající se státních vyznamenání," prohlásil Krafl.
Senátor a bývalý ředitel ÚDV Václav Benda řekl, že oslovil prezidenta, aby jej upozornil na případ bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka, o němž věděl, že je na seznamu lidí, kteří mají být vyznamenáni. "Vím, že jsem ještě před aférou Zilk mluvil nejen s Ivanem Medkem, ale i s Václavem Havlem, a to dvakrát na toto téma," řekl Benda.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video