studentka, ilustrace

studentka, ilustrace | foto: Shutterstock

Národní srovnávací zkoušky budou letos i online, řekli zástupci Scio

  • 1
Národní srovnávací zkoušky, které nahrazují nebo doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol v Česku i na Slovensku, se kvůli epidemii koronaviru posunou na 13. června až 11. července. Navíc bude i mimořádný online termín 30. května. Termíny srovnávacích zkoušek se už posouvaly jednou, a to z dubna na květen.

Společnost Scio, která zkoušky organizuje, chtělo původně termín srovnávacích zkoušek dodržet i poté, co se 11. března zavřely školy, nicméně později se rozhodlo zkoušky posunout.

Podle informací by měly být 13. června, 27. června a 11. července. Záleží také na vývoji situace kolem šíření koronaviru, jaké stanoví hygiena podmínky. Pro uchazeče je také vypsaný online termín zkoušek.

Koronavirus v Česku

Pracovníci zdravotnické záchranné služby se chystají na odběr vzorku pro test...
V centrální laboratoři Nemocnice Na Bulovce probíhá testování vzorků pacientů s...
Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města...

„Ten bude 30. května a nemá u nás obdoby. Je ale důležité sladit podmínky pro Česko i Slovensko, protože spousta fakult přijímá zahraniční studenty. Současně budou moci Národní srovnávací zkoušku složit i uchazeči, kteří jsou třeba v karanténě. Na Slovensku proběhnou všechny termíny online formou,“ vysvětlil vedoucí projektu Národní srovnávací zkoušky Martin Drnek.

Srovnávací zkoušky uznávají jako přijímací zkoušku desítky fakult u nás i na Slovensku. Podle projektového manažera Andreje Kutarni jednají s fakultami o využití zkoušek po posunutých termínech. Některé školy, zejména na Slovensku, se podle něj už rozhodly, že přijímací zkoušky letos zruší úplně, a srovnávací testy proto nevyužijí.

„Online zkoušky budou moci složit také studenti z jiných zemí, často se hlásí například uchazeči z Ukrajiny nebo Srbska,“ řekl Kutarňa.

Bezpečnost bude hlídat umělá inteligence

Pro přihlášení k online termínu potřebují uchazeči počítač, webkameru, připojení k internetu a osobní údaje. Scio spojilo síly s australskou firmou, která online testy připravuje po celém světě. Případné podvádění studentů má tak podle Martina Drnka ohlídat umělá inteligence.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Veškeré zkoušky se budou nahrávat, proto je nutná webkamera. Chování studentů bude celou dobu sledovat a vyhodnocovat umělá inteligence, která bude propočítávat chování studenta i dění kolem - jestli odešel od počítače, zaznamenávat okolní zvuky, jestli psaní na klávesnici odpovídá tomu, co se objevuje na obrazovce a podobně. Na konci každé zkoušky bude mít každý uchazeč takzvané risk score, které si pak zkontrolujeme,“ doplnil Drnka. 

V rámci proctoringu také dočasně nebudou moci otevřít žádné programy kromě testovací aplikace. Výjimku budou mít studenti s handicapem, například neslyšící, kteří potřebují překladatelskou aplikaci. V testu bude možné přeskakovat a výsledek zkoušky by měli studenti znát do týdne. 

K online verzi mohou přestoupit i ti, kdo jsou už přihlášení na prezenční termín. Bude je to ale stát 10 euro. Celková cena je tedy 30 euro, v ČR je to zvýšené stejně. Dohromady je jedna online zkouška za 770 korun. Scio k tomu muselo přistoupit z toho důvodu, že nemá kapacitu na vytvoření online zkoušek a přizvalo tak ke spolupráci zahraniční firmu. 

Úprava zákona o vyhlašování termínů

Podle mimořádné úpravy zákona, o které by měl v pátek jednat Senát, se prezenční přijímací zkoušky na vysoké školy budou moci konat nejdřív 15 dnů po znovuotevření škol. První vysokoškoláci by se podle plánu vlády měly do škol vrátit v pondělí. Vysoké školy by podle návrhu zákona měly mít možnost dělat přijímací zkoušky i na dálku, podobně jako státní zkoušky.

Tři termíny srovnávacích zkoušek se konaly už v uplynulých měsících, další měly být původně 4. dubna, 1. května a 23. května. Scio o jejich posunutí rozhodlo už jednou v březnu, tehdy oznámilo nové termíny na 1. května, 23. května a 13. června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video