ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Britská mutace je v Česku víc než v polovině případů, říká imunolog Hel

  • 309
Podle imunologa Zdeňka Hela je výskyt britské mutace viru v desítkách procent. Na základě předběžných výsledků to podle profesora z prestižní Alabamské univerzity vypadá, že je u nás rozšířená i ve více než polovině případů. Britská mutace koronaviru je až o 40 procent nakažlivější, vyplývá z vědeckých výzkumů.

Britská varianta koronaviru by se podle Hela měla v Česku stát brzy dominantní. Imunolog, biochemik a profesor patologie Zdeněk Hel, který je jedním ze zakladatelů apolitické Iniciativy Sníh, to uvedl na Twitteru.

Hel je také součástí poradního týmu premiére Andreje Babiše v otázce epidemie koronaviru. Dlouhodobě poukazoval na španou komunikaci s ministerstvem zdravotnictví a šéfa resortu vyzval k rezignaci. Souvisela například s tím, že ministr i přes vážnou situaci v chebské nemocnici odmítá pomoc Německa.

„Pan ministr Blatný zatvrzele odmítá pomoc Německa. Ze strany Německa jde o symbol dobré vůle, přátelství a soudržnosti mezi sousedy, o symbol Evropanství. Stejně, jako pan ministr odmítá pomoc vědecké komunity, odmítá pomoc Evropy. Pane ministře, odstupte,“ apeloval imunolog Hel ve svém příspěvku.

Podle Hela se ale s ministrem během víkendu spojili a současnou situaci probrali. Instituce by ta spolu měly začít spolupracovat.

„Mám i dobrou zprávu. Dnes jsem měl, vůbec poprvé, dva telefonáty s panem ministrem Blatným, velmi vstřícné a produktivní. Oba jsme si vědomi závažnosti situace. Oficiální spolupráce mezi Scientific Advisory Board a Ministerstvem zdravotnictvi byla zahájena,“ dodal na Twitteru.

V Česku je britská mutace koronaviru, šíří se až o 40 procent rychleji:

18. ledna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video