ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Srovnání sobot: nově nakažených je víc o 31 procent, pacientů na JIP o 18

  • 1013
V sobotu přibylo v ČR 6 755 potvrzených případů nákazy covidem-19, o asi 1 600 více než před týdnem. Pozitivních bylo 38 procent testů. Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se původně měla v Česku řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, zůstává druhý den na 75 bodech. Drží se tak těsně ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti.

Nově potvrzených případů covidu-19 bylo v sobotu poprvé po čtyřech dnech méně než deset tisíc. O víkendu se ale méně testuje, čísla jsou tak pravidelně nižší než přes týden. V mezitýdenním srovnání jde však o nárůst o 31 procent.

V nemocnicích nyní leží 6 021 pacientů s covidem-19, v těžkém stavu je 1 301 z nich. I tyto dva údaje oproti minulé sobotě vzrostly, v případě těžkých hospitalizací o téměř 200 pacientů. To je o více než 18 procent. Statistiky ministerstva navíc nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, ačkoli v nemocnicích dále zůstávají. Nemocnice v Česku jsou kvůli epidemii v současnosti přetížené.

V souvislosti s nákazou již v Česku zemřelo 19 214 lidí. Statistiky za sobotu zatím uvádějí 68 obětí, údaje z posledních dní ale obvykle při dalších aktualizacích stoupají.

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku nákaza koronavirem prokázala zhruba u 1,153 milionu lidí, počet vyléčených dosáhl téměř 1,015 milionu. Aktuálně se s nákazou potýká téměř 119 tisíc lidí, nejvíce od loňského října.

Ze čtyř ukazatelů pro výpočet skóre PES setrvale stoupá průměrný počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a reprodukční číslo, které je nyní 1,19. Na bodovém hodnocení k neděli se ale ani jeden nárůst neprojevil. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Průměrný počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny oproti předchozímu dni vzrostl ze zhruba 1 086 na 1 103. Čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory se zvýšil ze 795 na 802.

Epidemie nemoci covid-19 v Česku

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie k neděli stouplo jen o tisíciny. Číslo udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk. Mírně nad hodnotou jedna se drží až na jednu výjimku od začátku února. Čtyři dny v řadě naopak pomalu klesá podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici. Od soboty se drží pod 45 procenty.

Protiepidemický systém PES představilo ministerstvo v polovině loňského listopadu. Je rozdělen do pěti stupňů pohotovosti podle bodového skóre, které se počítá na základě vybraných epidemiologických parametrů. Na každý stupeň rizika jsou navázána konkrétní opatření. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale na konci ledna řekl, že index PES už není pro určování opatření relevantní. Klíčové je podle něj uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče.

Matematička Lenka Přibylová, která stojí za indexem rizika v jádru protiepidemického systému, serveru iROZHLAS.cz v rozhovoru řekla, že výpočet indexu potřebuje zkalibrovat po nástupu nakažlivější britské mutace s vyšším reprodukčním číslem. „Potřebovali bychom stupňům čtyři a pět vrátit jejich původní sílu a nejen to, ještě doplnit i šestý stupeň,“ uvedla.

Ministerstvo zdravotnictví se k tomu ale podle ní nechystá. „Index rizika nám říká, že situace je velice vážná. Startujeme čtvrtou vlnu z plných nemocnic,“ dodala

V Česku platí od 27. prosince opatření pro nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES.

Obchody se v pondělí neotevřou. Jedna obyčejná rouška už nebude stačit:

19. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video