Konkurs Hotelu Imperial skončí

Ostrava - Konkurs na majetek ostravského hotelu Imperial, který byl vyhlášen loni v březnu, byl mohl být definitivně ukončen počátkem příštího roku. Jak řekl správce konkursní podstaty Jaroslav Doležal, zpeněžení majetku ani výnosy z provozování hotelu, jež v době konkursu nepřerušil provoz a od července má nového majitele, ale nebudou stačit na plné uspokojení věřitelů.

"Dojde k poměrnému uspokojení věřitelů," uvedl správce. Konkursní podstata čtyřhvězdičkového hotelu se týká devíti věřitelů, z nichž rozhodující jsou Česká spořitelna, stavební společnost IPS a město Ostrava. Česká spořitelna přitom jako zástavní věřitel získá až sedmdesát procent z docílené ceny ze zastavených nemovitostí.

HOTEL IMPERIAL:

Hotel Imperial se 139 pokoji a novým kongresovým centrem patří k největším luxusním hotelům v centru Ostravy.

Do svízelné finanční situace se dostal po nákladné rekonstrukci v roce 1995, kdy investor neodhadl únosnost úvěrového financování a asi o 15 procent překročil investiční výdaje.

Návrh na konkurs podaly vedle úpadce v roce 1997 Česká spořitelna a IPS.

Majetek obchodní společnosti Hotel Imperial a práva sloužící k provozování hotelu získala ve veřejné obchodní soutěži společnost Orco Hotel Development.

Ta pověřila řízením hotelu kyperskou manažerskou společnost Horizon Hotels a oznámila, že plánujepřipojení ostravského hotelu Imperial do uznávaného světového řetězce.

Podle Doležala se nyní připravuje zpracování konečné zprávy. Věřitelé se v této souvislosti sejdou v září. Správce podotkl, že dříve ztrátový hotel v období konkursu nevykazoval prodělek.

"Rozhodujícím ukazatelem prosperity je otázka obsazenosti hotelu, která v průměru stále nedosahovala ani padesáti procent," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video