Výkonný výbor KSČM doporučil komunistickým poslancům při jednání o důvěře vládě...

Výkonný výbor KSČM doporučil komunistickým poslancům při jednání o důvěře vládě Andreje Babiše hlasovat proti. Na snímku zleva předseda strany Vojtěch Filip a místopředseda Josef Skála | foto: ČTK

Komunisté doporučili poslancům, aby nepodpořili Babišovu vládu

  • 178
Již tak malá šance Andreje Babiše, že jeho menšinová vláda přece jen získá důvěru už při prvním pokusu, se zřejmě rozplynula. Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik iDNES.cz řekl, že výkonný výbor strany doporučil 15 poslancům strany hlasovat proti Babišově vládě a neodcházet ani při hlasování ze sálu.

„Poslanecký klub KSČM jednomyslně schválil doporučení výkonného výboru,“ uvedl Kováčik. Na něm se podle předsedy Vojtěcha Filipa jen tři členové vedení strany zdrželi. Nicméně ani hlasy komunistů, kdyby se rozhodli opačně by přitom vládě k získání důvěry nestačily, tedy pokud by se nepřidal někdo další. Komunisté ani nepodpoří odložení hlasování o vládě, než rozhodne mandátový a imunitní výbor o vydání Babiše ke stíhání.

Oproti původní verzi programového prohlášení vláda počítá se zákonem o všeobecném referendu, který patřil mezi jeden z požadavků KSČM pro toleranci vlády, ale to KSČM nestačí. Komunisté hned po volbách jako další své požadavky zmiňovali například trvalé zvyšování minimální mzdy či ochranu přírodního bohatství. 

„Vláda zahrnula do svého programu i věci, se kterým jsme nepočítali,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Kritizoval, že v programu menšinové vlády není zahrnuto ani zdanění, ani revize církevních restitucí, jak o to jeho strana usiluje.

Komunisté jako jediní o toleranci vlády dosud uvažovali. Menšinový kabinet ANO by tak podle dosavadních vyjádření neměli podpořit aktivním hlasováním či odchodem ze sálu. 

Prezident Miloš Zeman, který vládu Andreje Babiše podporuje, ještě v úterý odpoledne jednal s předsedou SPD Tomio Okamurou. Po schůzce s Okamura potvrdil, že SPD  nedá ve středu důvěru menšinové vládě Andreje Babiše. Vadí mu někteří ministři a má výhrady i k některým bodům programového prohlášení nového kabinetu. Okamura také kritizuje ANO za to, že SPD nenabídlo spoluúčast ve vládě. 

Babiš už dříve připustil, že počítá s tím, že jeho první vláda důvěru nedostane. „Za nás předpokládáme, že důvěru nezískáme,“ uvedl premiér.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video