MInistr vnitra Martin Pecina soudí, že zdržení voleb přijde stát řádově na desítky milionů korun.

MInistr vnitra Martin Pecina soudí, že zdržení voleb přijde stát řádově na desítky milionů korun. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Komise zastavila přípravu voleb, zdržení přijde na desítky milionů

  • 81
Státní volební komise vzala na vědomí odpolední rozhodnutí Ústavního soudu a pozastavila přípravu voleb. Zdržení může podle ministra vnitra Martina Peciny stát desítky milionů korun.

"Státní volební komise vzala na vědomí nález Ústavního soudu z dnešního dne a uložila všem volebním orgánům neprodleně ukončit plnění úkolů na přípravu voleb do Poslanecké sněmovny a vyčíslit dosud vynaložené prostředky," uvedl ministr vnitra Martin Pecina.

Pecina také zadal úředníkům, aby využili materiály a úkony, které s přípravou voleb souvisely, a nebyly přímo vázány na volby v původním termínu. Chce tak minimalizovat finanční ztráty, které z odkladu plynou. Podle ministra to budou řádově desítky milionů.

Úkolem úředníků bude nyní například příprava zápisů do stálých a zvláštních seznamů voličů a vydání nových voličských průkazů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video