Janáčková se dnešního jednání nezúčastnila, omluvila se z něj. Ilustrační foto

Janáčková se dnešního jednání nezúčastnila, omluvila se z něj. Ilustrační foto | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Klub ODS: Nevadí, že Janáčková z našeho klubu je v jiné straně

  • 9
Liana Janáčková setrvá i nadále v senátorském klubu ODS. Neopustí jej ani kvůli tomu, že se stala místopředsedkyní Strany svobodných občanů. Ani ODS v tom nespatřuje žádný problém, dnes o tomto tématu mluvili její členové na schůzi svého senátorského klubu.

Nová Strana svobodných občanů přitom chce být alternativou pro nespokojené voliče ODS.

"Pokud bude paní senátorka hlasovat s námi a bude dodržovat pravidla klubu, není důvod, proč by se to mělo řešit," řekl iDNES.cz předseda klubu ODS v Senátu Jiří Stříteský.

Sama Janáčková se dnešního jednání nezúčastnila, omluvila se z něj. "Podle mě v tom ale členové klubu neviděli problém. Je na tom něco divného? Proč? Problém z toho dělají akorát média, myslím, že tam žádný není," reagovala pro iDNES.cz Liana Janáčková.

Podle ní by mohl být problém, kdyby byla členkou levicové strany a byla v pravicovém klubu. Obě strany jsou ale pravicové, podotkla. Ani ve stanovách klubu není žádná podmínka, podle které by v této frakci nemohl být zástupce jiné strany.

Janáčková se stala členkou klubu ODS loni na podzim po rozpadu senátorské frakce SNK, do voleb ji nominovalo hnutí Nezávislí. Šestiletý mandát jí končí příští rok. Senátorka naznačila, že by se v letošních červnových volbách chtěla ucházet o křeslo v Evropském parlamentu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video