Kdy padne vláda

  • 3
Zatím padá pouze Unie svobody. Její voličské preference klesly pod jedno procento. Politický výkon, který předvádí, ji může táhnout ještě níž. Kdyby měly smysl záporné voličské preference, US by jich docílila. Úpadek přirozeně vyvolává nepokoje ve straně.

Některé kraje chtějí svrhnout vedení, vystoupit z vlády a začít znovu od začátku.

Ne zcela jim dochází, že to znamená změnu vlády a definitivní odchod US do nicoty. Časy sarajevské slávy jsou tytam, US dnes nikoho nezajímá a nikoho nereprezentuje.

Kdysi věřila, že bude vůdčí autentickou pravicovou stranou, že nahradí ODS a zahubí Klause. To poslední plus boj s opoziční smlouvou - tak se tvořila politická nabídka US.

Dnes už je jen příkladem politického diletantismu a neschopnosti nabídnout politiku, která by zaujala nějaké voliče. Politici US jsou už jen hrdinové okamžiku - drží pohromadě tuto vládu. S jejím pádem padnou. Jen zázrak by dopravil po příštích volbách US do sněmovny.

Nicméně pokud si to nepokazí, mají před sebou ještě víc než dva roky šťastných let. Není pravděpodobné, že by vzpoury krajských formací US vládu povalily.

US jistě vytěží všechny prebendy plynoucí z pobytu ve sněmovně a vládě. Nemá důvod se jich předčasně vzdávat, pak už ji nečeká nic. Pokud dostane vláda smrtící úder, nedá ho US. Že se smrt vlády blíží, je patrné i z lidoveckého přepřahání.

KDU-ČSL větří novou koalici. Bude v ní. Včas převléká úbor. US však už mnohokrát překvapila nepochopitelnými činy proti sobě samé. Možná i tentokrát náhle práskne vládními dveřmi a na hlavu se jí sesype vlastní dům. Pro věštby není US vhodná. Nikdy nevíte, kam vám uletí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video