Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček navštívil obchodní dům IKEA na...

Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček navštívil obchodní dům IKEA na pražském Zličíně. (3. prosince 2020) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Vláda dala Havlíčkovi trvalou ochranku. Důvodem je tendr na Dukovany

  • 95
Vláda v pondělí schválila rozšíření seznamu vládních činitelů, kterým policie poskytuje ochranku, o ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Odůvodnění, která má iDNES.cz k dispozici uvádí, že ministr je dlouhodobě vystaven ohrožení, a to zejména kvůli tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Podle zprávy je Havlíčkovi v poslední době také stále častěji vyhrožováno likvidací.

Havlíček na dotaz pouze sdělil, že rozhodnutí souvisí s jeho aktivitami na resortu průmyslu, ale i na ministerstvu dopravy. Již v minulosti mu byla dočasně poskytnutá v souvislosti se zasedáním uhelné komise.

Vláda na svém pondělním zasedání schválila změnu nařízení o zajišťování bezpečnosti určených ústavních činitelů České republiky. Seznam doplnila o ministra průmyslu a obchodu, kterým je nyní Karel Havlíček.

„Bylo to vyhodnoceno na základě objektivních důvodů spojených jak s mými aktivitami na ministerstvu průmyslu a obchodu, tak na ministerstvu dopravy. Ve větším detailu se k tomu nemohu vyjádřit,“ komentoval věc Havlíček, který současně zastává funkci šéfa resortu dopravy.

Nařízení původně z roku 2008 uděluje ochrannou službu prezidentovi republiky, předsedovi Senátu, předsedovi Poslanecké sněmovny a předsedovi vlády.

Aktualizované nařízení vlády o ochraně ústavních činitelů. Stav k 19.5.2021.

Z ministrů pak má ochranku dlouhodobě přidělenou ministr zahraničních věcí, ministr vnitra a ministryně spravedlnosti. Za působení Babiše na resortu financí byla přidělena ještě jemu, poté ji zdědila i současná ministryně Alena Schillerová.

Havlíček měl ochranku krátkodobě již v prosinci loňského roku. Opatření tehdy reagovalo na výhružky související s jeho působením v uhelné komisi. „Ochranku mám dnes z toho důvodu, že jsem byl upozorněn, že mi hrozí určité nebezpečí. Proto mi byla na dobu neurčitou od včerejšího večera nasazena speciální ochranka. Ke konkrétnímu důvodu se nemohu přesně vyjádřit, ale bylo to jasně indikováno,” řekl tehdy k věci Havlíček.

Ministrům, kteří nejsou na seznamu činitelů, kterým byla ochranka přidělena, náleží jen v situaci ohrožení, tedy když například čelí výhružkám.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video