Vítej, Ty, který jsi v rozhodnou chvíli nemlčel, řekl Duka nad rakví Berana

  • 231
Čeští věřící v sobotu slavnostně uvítali znovu v jeho vlasti kardinála Josefa Berana, jehož tělo spočívalo téměř pět desítek let po smrti ve Vatikánu. Až do pondělí mohou lidé chodit k rakvi vystavené v katedrále sv. Víta, kde ji poté uloží v kapli sv. Anežky - jak si kardinál přál.

Rakev s ostatky kardinála vnesli do katedrály bohoslovci, kteří ji převzali u Arcibiskupského paláce, připomněli tak poslední Beranovu bohoslužbu v katedrále v červnu 1949. Komunistické bezpečnostní složky tehdy přerušily bohoslužbu, bohoslovci chránili kardinála vlastními těly a pomohli mu uniknout do Arcibiskupského paláce.

Na Hradčanské náměstí rakev přivezl pohřební vůz tažený šestispřežím starokladrubských vraníků a doprovázený stovkami lidí v procesí, které ráno vyšlo z baziliky Panny Marie v areálu Strahovského kláštera. Tam byly kardinálovy ostatky přes noc poté, co je v pátek převezl letecký speciál z Vatikánu do Prahy.

Fotogalerie

Od 11:00 sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka mši. „Vítám svého velkého předchůdce,“ řekl kardinál Duka na začátku bohoslužby. 

„Buď vítán, (...), Ty, který jsi v rozhodnou chvíli nemlčel, neboť jsi mlčet nesměl. Vracíš se z vyhnanství opět v rozhodnou hodinu. A jako tehdy jdeš s relikvií sv. Vojtěcha, který z našich patronů mohl nejsilněji pomoci v onu rozhodnou hodinu, neboť postava sv. knížete Václava byla pošpiněna nacistickým zneužitím,“ uvedl Duka. 

„Myslím, že je dojemné, že se nakonec kardinál Beran vrátil. Je to krásná událost,“ řekla jedna z věřících, která s dcerou přijela do katedrály z pražských Vinohrad. Účast na sobotní bohoslužbě pro ni byla samozřejmostí, již v pátek se účastnila přivítání ostatků v kostele v Dejvicích. Beran byl podle ní výjimečný člověk. 

21.dubna 2018 v 11:23, příspěvek archivován: 21.dubna 2018 v 11:39

Kardinál Beran se vrací domů. Sv.Vít je nabitý. Jen prezident tu není.Ten šel raději za komunisty,ti Berana vyhnali. https://t.co/BKI7Uy79rp

Kardinál Duka ve svém kázání stavěl vedle sebe osudy sv. Vojtěcha a kardinála Berana. Mše byla sloužena ke cti sv. Vojtěcha, kardinál Duka slavnostně do chrámu vnesl lebku českého patrona. „Obhajoba lidské svobody, zápas s otroctvím spolu s vytrvalým úsilím o láskyplné rodinné soužití, jako i o pravdivost života duchovních. To byl misijní program obou našich velkých exulantů,“ uvedl. 

Pozici pražského arcibiskupa se říká stolec svatého Vojtěcha. V katedrále je od tohoto týdne i nová socha sv. Vojtěcha, jejímž umístěním se plní jedno z Beranových přání. 

Po skončení liturgie bude rakev do pondělí vystavena a lidé se budou moci kardinálu Beranovi přijít poklonit. V pondělí večer bude po bohoslužbě uložena v sarkofágu v kapli sv. Anežky.

Tělo někdejšího politického vězně a významné české duchovní autority spočívalo od jeho smrti v roce 1969 v podzemní kapli ve vatikánské bazilice sv. Petra. Poslední vůle, ve které projevil přání spočinout po smrti ve vlasti, se do Prahy dostala s jeho archivem v 90. letech. O možnosti repatriace se začalo mluvit více po roce 2015 v souvislosti s procesem jeho blahořečení. Repatriaci ostatků počátkem letošního roku povolil papež František.

Duka připomněl rostoucí moc komunistů

Ve svém kázání při mši se Duka zmínil také o současném politickém dění. Chvíle, kdy se komunisté přes volební porážku dožadují stále většího podílu na moci, podle něj patří k rozhodným hodinám českého národa.

„O to větší zodpovědnost je na hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo,“ řekl Duka. Za svá slova sklidil Duka bouřlivý potlesk.

Duka připomněl, že sv. Vojtěch i kardinál Beran řešili stejné otázky bytí či nebytí národa, jako se řeší dnes. Vždy jde o člověka, o lidství. „Je jistě náhodnou souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistické strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci. Je to velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází. A o to větší zodpovědnost připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo,“ řekl Duka.

V katedrále organizátoři pro poutníky vyhradili její novou část, kam umístili obrazovky. Chrám se otevřel zhruba v 09:45, všechny lavice se zaplnily během následující půlhodiny, další příchozí museli zůstat stát. Mše, která začala po 11:00, se sloužila i ve znakové řeči. Kardinál Beran byl totiž mimo jiné ředitelem ústavu hluchoněmých v Krči. Obětní dary nesly tři sestry dominikánky ze stejné kongregace, které se o kardinála staraly v době jeho internace za komunistického režimu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video