ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan MaternaMAFRA

Omdleli, nebo jim tekla krev z nosu. Strasti kadeřníků s rouškou a štítem

  • 481
Kadeřníci musí podle epidemiologa Rastislava Maďara akceptovat roušky a štíty, protože při jejich práci je riziko nákazy. Iniciátor výzvy vládě za zrušení povinnosti štíty nosit, majitel kadeřnického salonu Robert Starý, bude podle svých slov v apelu pokračovat. Některým pracovníkům už omezení způsobila zdravotní potíže.

Štít mají mít pracovníci kadeřnictví v blízkosti zákazníků. Pokud jsou od nich dál, mohou si ho sundat, řekl v pátek na tiskové konferenci Maďar. „Dozvěděli jsme se, že některé kadeřnice vyměňují štíty za brýle. To je naprosté nepochopení toho, jaké je tam epidemiologické riziko,“ dodal.

Kadeřníci podle něj poměrně dlouho z bezprostřední blízkosti dýchají do prostoru hlavy a horních dýchacích cest klientů. Roušky jim po nějaké době navlhnou a snižuje se tím jejich efektivita. Proto byl dodatečně přikázán i štít.

Kadeřníci mají dvojí ochranu podle Maďara chápat jako součást své práce, stejně jako je tomu u zdravotníků. Podle něj si navíc kadeřníci mohou mezi jednotlivými klienty štít na chvíli sundat. „De facto ten štít je důležitý, když se přiblíží, na tu blízkou vzdálenost, když je dál, tak ten štít na sobě nemusí mít,“ uvedl dále.

Série zdravotních komplikací

Kombinace roušky a štítu však kadeřníky ohrožuje na zdraví, tvrdí Robert Starý. Špatně se jim dýchá, ještě závažnější riziko je podle něj u lidí s nízkým tlakem. Někteří kadeřníci tak kvůli tomu omdleli nebo se jim spustila krev z nosu.

Dalšími komplikacemi je zhoršení pleti či vznik oparů, řekl v pátek Starý. Štít je podle něj komplikací pro kolegy, kteří nemohou nosit kontaktní čočky, pod štítem mají brýle, které se jim neustále mlží. „Neměl jsem ještě možnost seznámit se s vyjádřením pana Maďara. Budu se tomu věnovat o víkendu, případně budu žádat další stanoviska,“ řekl také. K jeho výzvě na zrušení štítů se podle něj připojilo už kolem tisícovky kadeřníků.

Kadeřnictví, holičství či „barber shopy“ se po nucené pauze znovu otevřely v pondělí, a to za přísných bezpečnostních a hygienických pravidel. Dvojí ochrana obličeje platí i pro kosmetičky, manikérky, pedikérky a maséry.

Zatím nikdo neřešil, že by potíže mohly třeba odstranit výkonnější filtrační masky. Ty jsou však oproti běžným rouškám mnohem dražší.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video