Posun je mnohem menší, než by se zdálo z novinových titulků.

Posun je mnohem menší, než by se zdálo z novinových titulků. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Jak to vlastně je s tou marihuánou?

  • 49
V souvislosti s ne úplně přesným výkladem práva novináři zažíváme zajímavou mediální kampaň kolem konopí. Co se vlastně stalo, že MF DNES ve středu vyšla s titulkem Pěstovat marihuanu je legální!? Je tenhle optimistický výkřik dostatečně podložený? Bohužel ne.

V loňském roce rozhodl Nejvyšší soud svým výrokem, který byl publikován začátkem letošního roku a který si celý můžete přečíst třeba na www.drogy-info.cz, v tom smyslu, že jenom samo pěstování rostlin konopí s vyšším obsahem THC, než povoluje zákon (0,3 procenta THC v sušině) není trestným činem.

Důkazem výroby drog k tomu, že má někdo na zahrádce psychoaktivní kytky, je ještě potřeba u něj najít například dlouhé papírky, fajfku, sušenou paličku konopí, anebo mu jen najít v krvi soli THC prokazující, že užívá marihuanu.

Pak vcelku není o čem hovořit a takovému člověku budou jeho rostlinky marihuany nejspíš přičítat k tíži a stíhat jej za trestný čin. Pro klasického kuřáka - pěstitele pro vlastní potřebu - se tedy mnoho nemění.

Pokud ale bude někdo, kdo skutečně trávu nekouří a pěstuje si ono konopí pro potěchu oka, při pěstění přistižen a ony papírky, paličku a hladinu soli THCOOH v krvi prostě mít nebude, má pak díky onomu soudnímu rozhodnutí dobrou šanci vyváznout bez trestu. To je nesmírně dobrá zpráva především z hlediska v minulosti existujících nesmyslných stíhání lidí pro jednu kytku na balkoně.

I když je posun mnohem menší, než by se zdálo z novinových titulků, jde přece jen o výraznou změnu směrem k toleranci v celospolečenském pohledu na marihuanu jako fenomen a o další krok k jejímu akceptování.

Konopná oprátka JXD


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video