Ministryně obrany Jana Černochová | foto: ČTK

Vystupme z OSN, fandí teroristům, vyzvala Černochová. Naštvala ji rezoluce

  • 861
„Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá Česká republika v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ vyzvala v sobotu na síti X ministryně obrany Jana Černochová. Rozčílilo ji, že Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

„Vím, že je dnes významný den a chceme slavit naše 105. výročí republiky. Ale tímto se prostě nedá promlčet, promiňte mi to. Přesně před třemi týdny Hamás vyvraždil více než 1 400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistické organizace Al-Kajda 11. září 2001 v USA. “ napsala Černochová na sociální síti X.

„A jenom 14 zemí, včetně té naší, se proti bezprecedentnímu teroristickému útoku spáchanému teroristy z Hamásu, jasně a srozumitelně postavilo! Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá ČR v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ uzavřela svůj příspěvek.

Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti, uvedla agentura Reuters.

Český velvyslanec při OSN Jakub Kulhánek podle serveru Novinky.cz postoj ČR odůvodnil tím, že v textu chybí požadavek propuštění rukojmích nebo odsouzení útoku Hamásu ze soboty 7. října.

Dodal, že Hamás musí okamžitě a bezpodmínečně propustit rukojmí z Izraele. „Jednoznačně podporujeme právo Izraele bránit sebe a své občany proti tomuto teroru,“ řekl Kulhánek.

Výsledky hlasování o rezoluci Valného shromáždění OSN o ochraně civilního obyvatelstva a a dodržování právních a humanitárních závazků v Gaze. (27. října 2023)

Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan přijetí rezoluce ostře zkritizoval a prohlásil, že OSN pozbyla legitimity. Podle něj dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že spíše než Izrael podporuje „nacistické teroristy“. Izraelský diplomat podle Reuters také hovořil o potřebě zničit Hamás.

Izrael hlásí novou fázi operace v Gaze. Šéfa OSN eskalace znepokojila

Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na jihu Izraele, což si podle izraelských úřadů vyžádalo přes 1 400 mrtvých. Útočníci navíc unesli podle izraelské armády přes 220 lidí. Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle palestinských úřadů přišlo o život přes 7 300 lidí. Celá oblast je pod izraelskou blokádou. Pásmo Gazy a jeho úřady ovládá od roku 2007 Hamás.

Česko se staví na stranu Izraele, zemi krátce po útoku navštívil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), tento týden pak i premiér Petr Fiala (ODS). V zemi potvrdil jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právo na sebeobranu. Černochová se před dvěma týdny zúčastnila akce, která se stavěla proti jiné demonstraci na pražském Václavském náměstí, při níž lidé kritizovali odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video