Odvolal se sám k sobě. Obvinění soudce Elischera popisuje i falšování listin

  • 56
Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer, kterého v úterý při zásahu zadržela policie, má podle vyšetřovatelů na svědomí nejen braní úplatků, ale také falšování právních listin. V obvinění, jež měla MF DNES možnost prostudovat, je popsán případ, kdy soudce sám sepsal doplněk odvolání ve prospěch obžalovaného, který podal k vlastnímu soudu.

Soudce Ivan Elischer zpravidla ovlivňoval soudní řízení tak, že za úplatek snížil trest.

V jednom případě je však jeho pochybení závažnější.

V roce 2016 totiž podle policie údajně zfalšoval důležitou právní listinu – a sice doplněk k odvolání obžalovaného Vo Van Nga.

Žalobci navrhují vazbu pro obviněného soudce vrchního soudu Elischera

Vietnamec Vo Van Nga byl potrestán ústeckým krajským soudem. Měl jít na deset let do vězení, součástí trestu bylo i následné vyhoštění z Česka na neurčito. Elischerův spoluobviněný a prostředník s vietnamskou komunitou Nguyen Quoc Hung poslal soudci e-mail, v němž se ptal, jestli by šlo s trestem něco dělat.

Elischer mu odpověděl, že trest vězení snížit v tomto případě nepůjde, ale nabídl Nguyenovi, že Vietnamec by nemusel dostat trest vyhoštění. Musel by však doložit, že má v Česku rodinu. Nguyen tedy soudci obratem doručil osobní údaje členů rodiny obžalovaného.

Elischer pak podle obvinění sepsal doplněk odvolání ve prospěch obžalovaného, vytiskl, podepsal Vietnamcovým jménem a 12. května 2016 odnesl do podatelny vlastního soudu. „Fakticky tedy JUDr. Ivan Elischer na základě pokynů Nguyena vytvořil doplněk k odvolání pro neuložení trestu vyhoštění pro Vo Van Nga.

Trest nakonec opravdu uložen nebyl, a to v rámci odvolacího řízení, které rozhodoval senát, jehož byl sám Elischer členem,“ stojí v obvinění. Jestli dostal soudce konkrétně za tento skutek úplatek, se v textu obvinění nepíše. Policisté však jako důkaz pořídili „digitální otisk“ Elischerova počítače, aby doložili, že text odvolání byl sepsán na něm.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video