Diskuze

Vyhláška ohrožuje inkluzi. Hendikepovaní školáci mají přijít o asistenty

Školáci s tělesným postižením či poruchou učení můžou kvůli vyhlášce o inkluzi přijít o asistenty. Ti jim pomáhají s pohybem po škole nebo otevíráním učebnic. „Zrušení asistenta u tělesně postižených žáků považuji za naprosté šílenství,“ řekl člen poslaneckého školského výboru Lukáš Bartoň.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J61a91n20a 81R67u94s96o30v71a

15. 9. 2020 21:22

Takže tělesně postižené děti, které jsou s asistenty v pohodě schopné stíhat a zvládat výuku, o asistenty přijdou. Dětem, které nemají na normální škole co dělat a které i s asistenty brzdí všechny kolem, těm asistenti zůstanou. Fakt bravo, české školství míří fakt do zadele....

1 0
možnosti
VV

Kdo se pohybuje ve školství, od začátku věděl, že současná podoba inkluze bude drahá. Dětem, kterým mají asistenti zůstat, předtím zajišťovaly vzdělání speciální (dříve zvláštní) školy. Těch bývalo v každém okrese několik. Tyto děti mají svůj "vzdělávací strop", obvykle se učí podle individuálních plánů, učivo ZŠ v běžném rozsahu většinou nezvládnou. Přesto mají "právo" navštěvovat běžnou ZŠ. Naproti tomu děti, které mají o asistenty přijít, učivo ZŠ zvládají bez problémů, pouze nějaká okolnost (zdravotní stav, specifická kognitivní porucha) jim brání dělat to samostatně. Ministerstvo tedy zjistilo, že inkluze je drahá a rozhodlo se škrtat. Z ideologických důvodů však není možné říct, že děti s indikací pro speciální školu patří do speciální školy (to by zavánělo "diskriminací"), takže se seškrtají asistenti těm, u nichž se předpokládá, že si nějak poradí. Jak? Co je ministerstvu po tom?

3 0
možnosti
JV

Ježíši vy chytrolini co volte po novych speciálních školách. Jste hloupí s nevíte nic! V teto zemi je právo a povinnost chodit do škol. KdZ “zruší inkluzi” což je dementní požadavek polodementni SPD tak se musí v každém “okrskovem” městě postavit škola pro neslyšící. Pro slepé. Pro autisty. Kde na to vezmeme!!! Inkluze ci jak tomu říkají je možná nedokonalá - ale pořad je nejlevnější !!!

0 3
možnosti
JJ

v každém okrese je speciální škola právě pro takové hendikepované

1 0
možnosti
AK

Pokud odeberou tělesně postiženým dětem asistenty, budou muset podle zákona o rovném zacházení v ten moment být školy kompletně bezbariérové, všechny děti budou muset mít elektrické vozítko, atd. Nebo budou muset obce platit pokuty. Protože nikdo nemůže chtít po rodičích v XY, aby dítě vozily 1

80 km, nebo nechali v internátní škole.

Děti se SPUCh jsou často děti se špatnou schopností se soustředit, s psychomotorickým neklidem atd. Náš učitel to zvládal jakž takž bez asistenta, ale znamenalo to pro něj spoustu práce navíc (jiné písemky, jiný čas, doučování čtení, jiná metoda výuky čtení). Díte pak bez problémů prošlo gymnáziem.

1 0
možnosti
DM

Neuvěřitelný. Oni dolebou i to, co už dolebali předtím...

1 0
možnosti
Foto

Obnovte speciální (správně zvláštní) školy a bude po problému.

Moc hezky to napsali paní Anna Kučerová i pan Pavel Aim:

Nemůžeme dělat na dálnici zvlášní pruhy pro mopedy nebo cyklisty jenom proto, že tam chtějí jezdit (mnohdy totižani nechtějí!!!)

Celá ta šaráda s asistenty totiž vůbec nic neřeší. Ti handykapovaní (tedy alespoň duševně) mezi ostatními nedostanou vůbec nic navíc, než co by dostali ve zvláštní škole, akorátty ostatní stáhnou na svou úroveň.

Inkluze je jeden velký omyl, nic víc a nic méně.

4 3
možnosti
VO

V58í44t 75O89ž35a46n30a

15. 9. 2020 15:14

Ale tématem článku jsou asistenti pro TĚLESNĚ postižené.

4 0
možnosti
AK

Není inkluze jako inkluze. Jedna věc je přizpůsobení veřejných prostor (včetně škol) tělesně postiženým lidem, ale přidělení osobní obsluhy každému dítěti, co z jakéhokoli důvodu nestíhá tempo výuky, je věc druhá. Dnešní pojetí se jaksi vymklo kontrole a už vůbec se neslučuje se zdravým rozumem.

Je to, jako bychom uprostřed dálnic budovali za těžké peníze pruhy pro vozidla, co se pohybují rychlostí pod 80 km/hod. Protože ony na tu dálnici přece mají taky právo...

9 3
možnosti
Foto

Autorko, bylo by dobré se zvednout od počítače a jít se podívat do nějaké speciální školy pro takto postižené. Konečně byste zjistila, že v těchto školách jsou pro vzdělávání postižených nesrovnatelně lepší podmínky než jaké může zajistit běžná škola s asistentem pedagoga. A třeba by vám i došlo, že tento způsob inkluze je nejen velice drahý, ale ve svých důsledcích vůči postiženým i velice nepřátelský.

10 4
možnosti
JV

Pane Aime - existujete-li nevíte ničehož. Tento způsob podpory vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami není ideální ale je 100x lepší než segregace všech vozíčkářů domjedne školy a všech slepých do jedné školy atd. To už tu bylo. Za komunismu.

0 1
možnosti