S porody doma se musíme smířit, počítat s nimi a naší povinností je zajistit pro ně adekvátní odbornou péči.

S porody doma se musíme smířit, počítat s nimi a naší povinností je zajistit pro ně adekvátní odbornou péči. | foto: Profimedia.cz

I ženy rodící doma mají právo na odbornou péči

  • 48
Porody doma byly, jsou a budou. Myšlenka, že uděláme kampaň ve jménu bezpečí dětí a žen a porodům doma bude konec, je krátkozraká a nerealistická.

Pokud nám skutečně jde o bezpečí rodiček a novorozeňat, musíme připustit, že vždy bude nějaké, byť velmi malé procento žen, které se rozhodnou rodit doma. I ony mají právo na odbornou péči, která maximalizuje bezpečí. V tomto případě tu péči představují porodní asistentky speciálně vyškolené pro domácí porody.

POLEMIKA k domácím porodům

Porody doma z pohledu rodiček, záchranářů i porodníků

Porod doma uděláme nebezpečný tím, že ho budeme ostrakizovat, ženy domarodky odsuzovat a porodní asistentky chodící k domácím porodům trestat (= znemožňovat jim samostatnou profesní činnost).

Zkrátka s porody doma se musíme smířit, počítat s nimi a naší povinností je zajistit pro ně adekvátní odbornou péči. Toto není obhajoba porodu doma. Toto je realistické zamyšlení nad bezpečností porodu u důležité minority českých žen.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video