Závadné kojenecké lahve

Závadné kojenecké lahve - Kojenecké lahve, jejichž prodej hygienik zakázal. (29. července 2005) | foto: ČTK

Hygienik nařídil stáhnout z pultů kojenecké lahve

  • 4
V obchodech se objevily kojenecké láhve, které jsou zdraví nebezpečné. Jejich savičky obsahují podle hlavního hygienika Michaela Víta chemická změkčovadla. Množství ftalátů ve výrobku překračuje povolenou normu asi dvěstěpadesátkrát.

Hrozí, že se tyto látky dostanou spolu s jídlem do dětského organismu.

Ftaláty zřejmě způsobují poruchy rozmnožovacího a hormonálního systému, poruchy ledvin a jater, ve kterých se hromadí.

Ministerstvo zdravotnictví proto nařídilo ostravské firmě Bovid, která výrobek do Česka dováží, aby ho okamžitě stáhla z trhu, informovala mluvčí ministerstva.

Nebezpečný výrobek se v Česku prodával jako kojenecká sada, která se skládala z plastové kojenecké láhve s barevným potiskem, plastového krytu láhve, savičky z měkčeného PVC a kartáčku na čištění lahví.

Distributor je povinen výrobek, který ministerstvo označilo za nebezpečný, okamžitě stáhnout z trhu. Lidé, kteří si ho už koupili, ho mohou distributorovi na jeho náklady vrátit, uvedlo ministerstvo.

Některé druhy ftalátů se používaly také při výrobě hraček. Evropský parlament po osmiletém sporu s výrobci hraček tento měsíc zakázal používat tato změkčovadla při výrobě těch hraček, které by si děti mohly dávat do pusy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video