Diskuze

Do hor v teplákách a sandálech. Záchranáře zatěžují lehkovážní turisté

Podle Horské služby se na horách rozmáhá nešvar: lidé stále častěji na vrcholky hor vyrážejí špatně vybavení. To potvrzuje včerejší případ z Krušných hor, kde žena na horskou túru ve sněhu vyrazila jen v ponožkách a sandálech. Záchranářům řekla, že ponožky mají membránu a kromě toho už takto obutá chodí do hor nějakých 30 let.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

"...v posledních týdnech lidé vyměnili návštěvu nákupních center za horskou túru, ale vybavení a oblečení mají stále stejné"

Kdo jde v teplákách kamkoliv, kromě tréninku, je to buran.

0 0
možnosti
MM

Božínku tohle je zase diskuse. Zírám kolik lidí se tu točí kolem dokolečka na tom, že paní šla v sandálech. Pravda, není to zrovna obuv do zimních hor, ale v článku je jasně napsáno, že paní tak chodí dlouhodobě. Je tak těžké pochopit, že je na to zvyklá a nečiní jí to problémy. A zjevně nečinilo ani tady.

Je fakt tak tak těžké pochopit, že ne každý má nohy zapařené smradlavky furt zavřené v botách a chodidla zhýčkaná tak, že v terénu neudělá málem ani krok. Jsou lidi co chodí pravidelně bosi a ani těžký terén jim nevadí. Není to problém. Nohy si zvyknou. Příroda počítala s tím, že budeme chodit bosi. Jako mladá jsem taky v létě měla chodidla ošlapaná tak, že mi nevadila ani štěrková cesta nebo ztvrdlé hroudy na poli. Stejně tak je běžné, že se mnohé dnešní slečny a bohužel aj mládenci ošklíbají, když mají šlapat bosýma nohama v blátě. Ale neznamená to, že se naopak nenajdou tací, co jsou klidně boso vykydat hnůj ve stáji, jak to bylo běžné za jejich babiček a prababiček, protože si nechtějí pařit nohy v holinách, což je obuv vrcholně nezdravá.

A teď speciálně pro pana Nováka k chození bosky ve sněhu. Mluvte laskavě k věcem, o kterých máte ponětí. Zkuste se podívat na jméno Igor Slouka. Je to jeden z propagátorů celoročního chození bosky. Ten člověk jde klidně bos na Sněžku i když je na kusu cesty sníh. Dá v pohodě čtyři nebo pět hodin trvající výlet se syny bosky ve sněhu. Ano, je důležité počasí. Sníh by měl být vlhký nebo mokrý a mělo by být alespoň lehce nad nulou, aby mokro nemělo tendenci na mrznout. Přemrzlý prašan na to dobrý není. Ono, když to dáte nějakou dobu, tak už to dáte i dál, protože se s tím tělo umí vyrovnat. To je jako s plavci otužilci. A tam je ta ztráta tepla a celkový termický šok mnohem horší.

Zkrátka nějakých 15 nebo 20 minut v čerstvě napadaném sněhu jsem jako mladá dala v pohodě i já. A nijak jsem netrénovala. Jen jsem chodila ráda bosa i když už bylo na podzim chladněji. To je celkem spolehlivá cesta, protože nohy si zvykají postupně.

0 0
možnosti
KT

Tak mě napadá, když jsem si chtěl koupit outdoorové boty v Alpine Pro, měli na prodejně v Praze vymeteno a mohl jsem tady mít módní letní sandále. ;-D

Šokuje mě to trasování podle mobilu. Beru, že je to při záchraně života výborná pomoc. Ale znamená to, že má minimálně policie volný vstup k pohybu lidí podle jejich mobilu. Jak to asi probíhá? Horská služba požádá policii a ta hledá? Nebo může do záznamů mobilů vstupovat i horská služba?

Dosud jsem měl strach, že je můj pohyb prokazatelný podle pouličních kamer. Ale tady je vidět, jak mám mobil v kapse, tak lze můj pohyb dokladovat v čase na centimetry přesně.

(Proč se pak plaší s e-rouškou, kde je na to sledování třeba aplikace, když to mobily umí rovnou?) Rv

0 0
možnosti
KT

Tak hlavně, že si tady nemohu z Vodafone zavolat či pustit data, protože nemá Vodafone v okrajových oblastech republiky dobré pokrytí. Ale funkce fízlování polohy funkční asi bude. ;-D

0 0
možnosti
LV

Do obchoďáku c teplácích a Sněžku v teplácích a .. to jsou fakt ještě cesta pro skialpinisty...

Paní v ponožkach a sandálech taky dobrá...

0 0
možnosti
PH

P43e52t20r 94H25l80o44b65i13l

23. 1. 2021 20:05

ano i tohle ma volebni pravo

2 0
možnosti
PH

P39e66t25r 69H28e29r35m68a79n

23. 1. 2021 19:54

no booooze..... obchodaky jim zavreli, tak kam maji chudaci jit.... boty si nekopi, hadry taky ne... bo obchodaky zavrene.... tak jdou v tom, co maji...

2 0
možnosti
BS

A to jim z lonska nic nezbylo?

1 0
možnosti
BG

Proč tady pro ty jelimany není módní policie, co si obléct na horskou túru?

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
JK

Smutné, když si lidé nemohou koupit zimní boty.

1 0
možnosti
PK

K diskusi: pokud se bude za záchranu platit, tak si lidé vícekrát rozmyslí, jestli záchranku zavolají, a často pak bude pozdě, až se rozmyslí, že to je vážně potřebné.

1 0
možnosti
RP

Proto je nejlepší něco jak to mají na Slovensku, povinné pojištění placené předem. Horská služba je zachrání a pokud jsou problémy s vybavením, peníze vymáhané pojišťovnou přijdou na řadu až po nějaké době potom.

1 0
možnosti