Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) a policejní...

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) a policejní ředitel Jan Švejdar vystoupili v Praze na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu. (11. listopadu 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Hamáčkovi se nechce rozpustit krizový štáb. Co kdyby se to zhoršilo, míní

  • 90
Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček ještě nechce ukončit fungování krizového štábu pro opatření spojené s epidemií covidu. Novinářům dnes řekl, že o věci bude hovořit s premiérem Andrejem Babišem. Myslí si, že by štáb měl být připraven pro chvíli, kdyby ve vývoji epidemie nastala změna k horšímu.

Hamáček navrhne, aby se štáb scházel jednou za 14 dní místo nynější frekvence jednou za týden . Stálé pracovní skupiny už nezasedají, doplnil.

Loni během prázdnin štáb nefungoval. Vláda ho znovu aktivovala kvůli vývoji koronavirové epidemie 21. září. Babiš tehdy několik týdnů odmítal návrhy ČSSD a opozice na svolání štábu, názor změnil po výzvě Asociace krajů.

Nyní se počty nově nakažených pohybují ve stejných číslech jako začátkem září, vzhledem k proočkovanosti populace a klesajícímu trendu počtu infikovaných neočekávají epidemiologové nyní další vlnu epidemie. Upozorňují ale na riziko nových mutací koronaviru.

Má podle vás ještě krizový štáb smysl?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 3. června 2021. Anketa je uzavřena.

Babiš tehdy názorový obrat zdůvodnil špatnou komunikací mezi ministerstvem zdravotnictví a kraji. Argumentoval i činností vládní rady pro zdravotní rizika, kterou zřídil a vede.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) vystoupil v Praze na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu. (11. listopadu 2020)

Ústřední krizový štáb byl v souvislosti s epidemií nového typu koronaviru ustanoven poprvé v polovině loňského března přes původní Babišův nesouhlas. Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl zřízen o tři dny později. Činnost ukončil k 11. červnu.

Původně kabinet změnil statut, aby štáb mohl místo Hamáčka vést tehdejší náměstek ministra zdravotnictví a pozdější ministr zdravotnictví Roman Prymula. Po dvou týdnech se vedení ujal Hamáček.

Ze zasedání krizového štábu: 

10. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video