(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ministerstvo financí po kontrole podezírá GIBS z porušení rozpočtové kázně

  • 4
Ministerstvo financí oficiálně ukončilo kontrolu hospodaření Generální inspekce bezpečnostních sborů GIBS. Kontrola odhalila podezření na porušení rozpočtové kázně a bylo po ní zahájeno dokonce trestní řízení, informoval iRozhlas.cz.

Podle čtyřicetistránkového protokolu o kontrole, který iRozhlas.cz získal, se ukázalo možné porušení rozpočtové kázně. Například tím, když inspekce převedla závěrem roku 2016 a 2017 prostředky z „výdajového účtu státního rozpočtu na účet cizích prostředků“, což je v rozporu se zákonem.

Dále kontrola vyčetla generální inspekci, že ubytovací zařízení poskytuje na základě nařízení ředitele bezúplatně.  Takové rozhodnutí šéfa GIBS je ale podle kontrolorů „mimo právní rámec“.

Podle kontrolního protokolu byla také část z účelově určených peněz, necelých 70 milionů korun, vyplacena na odměny příslušníků a zaměstnanců. „Nebyla použita v souladu s deklarovaným účelem,“ napsali podle iRozhlas.cz kontroloři Inspekce ovšem žádné limity nepřekročila. Ministerstvo nemůže postup označit za správný, zároveň však nemůže označit využití peněz za neoprávněné.

Premiér Andrej Babiš k výsledkům kontroly uvedl, že se jedná o porušení rozpočtové kázně v hodnotě 15 milionů korun a potvrzuje se podle něj, že dlouhodobá kritika GIBS a bývalého ředitele GIBS Michala Murína byla oprávněná.

Ministerstvo zahájilo kontrolu letos v únoru, devět zaměstnanců resortu se zaměřilo na hospodaření s veřejnými prostředky v letech 2016 a 2017. Kontrola přišla poté, co se na veřejnosti vyhrotil vztah Babiše a tehdejšího šéfa inspekce Michala Murína. Babiš navíc s Murínem zahájil v polovině března kázeňské řízení, tehdejší šéf inspekce ovšem na konci dubna na funkci rezignoval.  

Kandidátem na nového šéfa GIBS je nynější šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech Roman Dragoun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video