Maláčová a Schillerová se shodly, kde najdou miliardy pro sociální služby

  • 120
Ministryně financí Alena Schillerová a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se dohodly, jak bude zajištěno dofinancování sociálních služeb. Miliardu na platy v sociálních službách pošlou krajům půl na půl ministerstva práce a financí, další peníze dostanou z evropských fondů. Na tři roky je z evropských fondů k dispozici 1,5 miliardy korun.

Vláda toto řešení projedná 17. června a první peníze by kraje měly dostat počátkem srpna.

Řešení, na němž se dohodly, představily ministryně spolu s šéfkou Asociace krajů a karlovarskou hejtmankou Janou Mračkovou Vildumetzovou na tiskové konferenci a později také poslancům při jednání Sněmovny.

Splnily tak úkol, který jim uložila Sněmovna, tedy aby do 7. června našly chybějící dvě miliardy korun na dofinancování sociálních služeb. „Celkově obdrží kraje 2,5 miliardy,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Maláčová. „Mohu to potvrdit,“ dodala Schillerová.

„Mám radost, že vám mohu oznámit, že jsme se dohodli,“ řekla poslancům Maláčová. „Podařilo se nám zajistit 200 milionů na financování sociální práce na obcích, 166 milionů pro ohrožené děti na obcích a 81 milionů pro výpadek v sociálních službách v rámci takzvaných nadregionálních sociálních služeb, jedná se zejména o pomoc lidem s autismem a roztroušenou sklerózou,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí.

„Chtěl bych poděkovat za to, že ty finanční prostředky se našly,“ reagoval na dohodu ministryň Schillerové a Maláčové předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Potom ale kritizoval obě ministryně za to, že nalezení chybějích peněz trvalo tak dlouho. Prohlásil, že kvůli tomu čekal jejich omluvu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video