Petr Fiala

Petr Fiala | foto: iDNES.tv

Řídit se podle návrhů ANO, tak všichni zbankrotujeme, řekl Fiala

  • 783
Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek odpoledne v TV Blesk kriticky vyjádřil k návrhům hnutí ANO proti zdražování. Kdyby podle něj tato opatření vláda schválila, tak hrozí bankrot. Ohradil se i proti tvrzení expremiéra Andreje Babiše, který Fialově vládě soustavně vytýká pomoc ukrajinským uprchlíkům na úkor českých občanů.

Mezi dvanáct opatření proti drahotě, která minulý čtvrtek navrhla bývalá vláda, patří například mimořádný příspěvek pro důchodce nad zákonnou a inflační valorizaci ve výši šest tisíc korun, dále také zvýšení rodičovského příspěvku z 300 tisíc na 400 tisíc korun či vrácení slevy na jízdném pro seniory a studenty na původní úroveň 75 procent.

Na současnou vládu tlačí i exministryně financí Alena Schillerová, podle jejíchž slov chudneme a je proto potřeba, aby Fialova vláda zasáhla a lidem pomohla.

Premiér Petr Fiala se ovšem proti těmto krokům ohradil. „To kdybychom udělali, tak za chvíli všichni zbankrotujeme a zchudneme,“ řekl. Také zdůraznil, že peníze, jimiž vláda disponuje, pocházejí z peněženek českých občanů.

„Jenom chci každému říct, že ty peníze, se kterými nakládá vláda, nejsou peníze, které se někde objevily nebo které mám já někde v kapse. To jsou peníze, které vydělají lidé, odevzdají je státu, a my je musíme přerozdělit,“ uvedl Fiala.

Povinností vlády je s penězi dobře hospodařit, což podle něj vláda Andreje Babiše nedělala. „Když nebudeme s penězi dobře hospodařit, zvýšíme inflaci a všechno zdražíme. A kdo to nakonec zaplatí? Zaplatí to střední třída. Nikdo jiný,“ dodal Fiala.

Už z tohoto důvodu podle něj nelze jít cestou návrhů, které minulý čtvrtek představil expremiér Andrej Babiš ve Sněmovně po jednání své stínové vlády.

K problematice rychlého zdražování Fiala také dodal, že pomoc vlády českým občanům rozhodně nejde na úkor ukrajinských uprchlíků. „To není buď Ukrajinci nebo čeští občané, pomáháme na obou stranách a Ukrajincům ne proto, aby tu měli lepší finanční podmínky, ale protože je to prostě naše povinnost,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video