Libanonským hlavním městem Bejrútem v úterý odpoledne otřásly silné výbuchy....

Libanonským hlavním městem Bejrútem v úterý odpoledne otřásly silné výbuchy. (4. srpna 2020) | foto: Profimedia.cz

V Česku je výbuch dusičnanu amonného prakticky vyloučen, tvrdí experti

  • 83
Čistý dusičnan amonný, který podle všeho je za tragickou explozí v libanonském Bejrútu, se v Česku používá jako hnojivo v zemědělství. Riziko jeho výbuchu v českých skladech je prakticky vyloučené, tvrdí mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Látky totiž sklady nemají tak velké množství a navíc procházejí důslednou kontrolou.

Libanonský premiér Hasan Dijáb v úterý uvedl, že v Bejrútu pravděpodobně explodovaly tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny. Obří výbuch si vyžádal přes 100 mrtvých a více než 4 000 zraněných.

Mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek uvedl, že skladování dusičnanu amonného je v Česku přísně kontrolováno. V Bejrútu údajně explodovalo na 2 750 tun této látky, české sklady jsou podle mluvčího daleko menší. 

„Podmínky pro skladování jsou regulovány ministerstvem zemědělství. Jsou poměrně jednoduché - musí být odděleně od hořlavých látek, což je logické, a zároveň musí být skladovací prostory zabezpečeny proti zneužití,“ řekl Machek.

Výbuch je prakticky vyloučen

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha řekl, že riziko samovznícení a následného výbuchu podobných průmyslových hnojiv je prakticky vyloučené. 

„Zemědělci musejí nejen dusíkatá hnojiva skladovat na suchých, dobře větratelných místech bez přístupu přímého slunečního svitu. Podmínky skladování a evidence hnojiv jsou kontrolovány a případné porušení pravidel je sankcionováno,“ uvedl.

Výbuch v Bejrútu: přes 100 obětí, Trump mluví o útoku. Česko posílá záchranáře

Česká vláda na konci června schválila návrh zákona o prekurzorech výbušnin, díky které má být v Česku ještě těžší než doposud vyrobit si podomácku výbušniny. Za takzvané prekurzory výbušnin označuje navrhovaná legislativní úprava mimo jiné právě dusičnan amonný obsahující více než 16 procent dusíku. 

„Přístup lidí z řad široké veřejnosti k prekurzorům výbušnin podléhajícím omezení navrhovaná právní úprava navrhuje zakázat,“ řekl tehdy Machek.

Dusičnan amonný je bílá krystalická látka používaná jako zemědělské hnojivo, dezinfekční prostředek vody a díky oxidačním vlastnostem také v pyrotechnice. Výbuchy dusičnanu amonného nejsou vzácným jevem, k méně závažným případům dochází téměř každoročně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video