Happening za lepší péči o rodičky a svobodu výběru místa porodu (12. prosince....

Happening za lepší péči o rodičky a svobodu výběru místa porodu (12. prosince. 2015) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Nad Vltavou zavlály pleny, matky je vyvěsily kvůli „porodním právům“

  • 146
Na pražské náplavce v pátek zavlály dětské pleny s napsanými vzkazy. Den po rozhodnutích Evropského soudu pro lidská práva, které se týkaly porodů, se na happeningu sešly ženy bojující za širší práva těhotných, rodiček i matek.

Akci nazvanou Plavba za normálním porodnictvím v pátek spustily tři desítky mladých žen s dětmi. Na nábřeží u lodi zakotvené na pražské Výtoni u galerie (A)VOID Floating pověsily na šňůru „porodní“ vzkazy napsané na dětských plenách.

„Matky nelze držet v porodnici.“

Rozhovor s ženou, které vyhověl Evropský soud pro lidská práva.

„Syna mi ihned po porodu odnesli i přes můj nesouhlas. Dceru si odnést nenechám, plánuji rodit doma,“ napsala například jedna z matek. Další naopak přes plenu veřejnosti svěřila, že měla velké štěstí, zažila klidný porod ve velké porodnici s respektujícím přístupem personálu.  

Podle pořadatelek z České ženské lobby a Ligy lidských práv se téma porodů zužuje v Česku chybně jen na varianty rodit doma, nebo rodit v porodnici. To ale podle organizátorek odvádí pozornost od toho hlavního, a to že je nutno poskytnout ženám a jejich rodinám širší výběr možností péče během těhotenství, porodu i po něm, jak je to běžné ve vyspělých západních zemích.

Ministerstvo porody doma nepodporuje

Pátek si organizátoři nevybrali náhodou. Ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva vynesl dva rozsudky, které s porodnictvím souvisejí (více čtěte zde).

Dvěma ženám, které se na něj obrátily kvůli blokování možnosti mít u domácího porodu asistentku, nevyhověl. Stížnost další rodiny ale u evropského soudu uspěla. Týkala se ženy, kterou úřady donutily proti její vůli vrátit se s dítětem v den porodu do porodnice. Důvodem bylo, že novorozenec byl údajně v ohrožení života. Matka a dítě ale byly zdravotně v pořádku. Část těchto rodin zastupuje zmíněná Liga lidských práv.

V Česku valná většina žen rodí v porodnici. Zákon jim nezakazuje rodit doma, porodní asistentce ale za pomoc při porodu hrozí milionová pokuta. Porodní asistentky se starají o ženy před porodem a po něm, samotný porod je věcí lékaře. V porodnicích nově mohou ženy rodit i jen s porodní asistentkou, lékař ale musí být dostupný na zavolání. Většina porodnic to ale podle výkonné ředitelky Unie porodních asistentek Kateřiny Hájkové Klíčové neumožňuje.

Ministerstvo v souladu s doporučeními odborných společností a České lékařské komory porody doma nepodporuje. Označuje je za příliš rizikové pro matku i dítě. Současnou legislativu měnit nehodlá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video