Zprávy KGB pro Ústřední výbor komunistické strany Ukrajiny o vpádu sovětských vojsk do Československa v srpnu 1968

Zprávy KGB pro Ústřední výbor komunistické strany Ukrajiny o vpádu sovětských vojsk do Československa v srpnu 1968 | foto: Koláž - iDNES.cz

Dokumenty ukazují, co KGB věděla o srpnu 1968 od agentů v Praze

  • 131
Ústav pro studium totalitních režimů zveřejnil další historické dokumenty vztahující se k okupaci Československa z roku 1968. Jsou to zprávy obávané sovětské tajné služby KGB pro nejvyšší vedení komunistické strany Ukrajiny.

Celkem se na internetu objevilo asi čtrnáct set stran dříve přísně tajných dokumentů z období od března 1968 do září 1969. Více než třetina z nich pochází z osudného týdne následujícího po 21. srpnu, kdy Československo okupovali vojáci pěti států Varšavské smlouvy.

Dokumenty obsahují nejen obecně známé informace například z tehdejšího tisku a oficiálních zdrojů, ale také zprávy, které KGB získávala přímo v ČSSR. Ruská tajná policie totiž měla v Československu svou vlastní agenturní síť, nezávislou na StB. Od svých informátorů tak měla zprávy přímo "ze zdroje".

Na nejvyšší komunistické vedení Ukrajiny tak například odcházely zprávy popisující názory lidí v Československu na okupaci nebo dobové dokumenty a letáky, které v srpnu 1968 kolovaly po Praze.

Zprávy ale také například popisují nepřátelské projevy československých vojáků, zadržené dopisy a pohlednice, které putovaly přes hranice, nebo popis setkání rumunského a jugoslávského prezidenta Nicolae Ceausesca a Josipa Broze Tita v souvislosti s událostmi v ČSSR.

Dokumenty získal ústav loni v prosinci z archivu Bezpečnostní služby Ukrajiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video