Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MF DNES

Dobeš ví, kdo vypustil data romských dětí: Až se vzpamatuje, vyhodím ho

  • 321
Ministerstvo školství už zjistilo, kdo umístil na jeho webové stránky seznam romských školáků. Jeho identitu tají, zaměstnance ale čeká výpověď. Zatím není jasné, zda se tabulka obsahující adresy i data narození objevila na stránkách resortu úmyslně, či z nedbalosti.

Celý případ má i lidský rozměr. "Ta osoba je v pracovní neschopnosti, údajně se zhroutila. Ale počkám, až bude uschopněna, a pak tu situaci budu řešit. Každopádně to bude mít jasné personální důsledky, ten pracovník bude nepochybně propuštěn. Toto je velké faux pas, které se nesmí opakovat," řekl ministr. Zda jde o muže, či ženu, neuvedl.

Kromě toho už ministr dříve podal trestní oznámení na neznámého pachatele. "Jsme si vědomi toho, že došlo k úniku údajů sociálně znevýhodněných žáků, kteří čerpají podporu z dotací ministerstva školství," řekla v pondělí mluvčí resortu Kateřina Savičová (článek o úniku dat čtěte zde).

Kvůli sporu o dotování sociálně vyloučených lokalit nedávno dostala od Dobeše výpověď úřednice Marta Teplá. Ta veřejně kritizovala strategii vzdělávání dětí ze sociálně vyloučených lokalit, označila ji za fanatickou (o případu Marty Teplé čtěte zde). Ministr ale odmítl říci, zda s Teplou tento případ souvisí. Až se daný zaměstnanec vrátí do práce, Dobeš prý bude "naprosto konkrétní".

Únik informací o stovkách romských školáků ve formě tabulky s výsledky dotačního programu se podle ministra nesmí opakovat. "Hraji si s myšlenkou, jestli je to záměr, nebo to byla velká hloupost," řekl ministr.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video