Do škol jde kniha, jak léčit homosexuály

  • 194
Ve školách se objevila kniha holandského psychologa, který srovnává homosexualitu s bulimií a navrhuje gaye a lesbičky léčit. Homosexualita není ani vrozená, ani normální. Je to psychická porucha, již lze vyléčit. Občanské sdružení Exodus se koncem září rozhodlo pomoci všem, které "homosexualita postihla".

Na vlastní náklady vydali knížku Terapie homosexuality - rádce pro postižené a poradce. Napsal ji holandský psycholog Gerard J. M. van den Aardweg. Publikaci dostaly všechny české základní a střední školy, přišla i některým poslancům a senátorům.

Knížka popírá všechny moderní vědecky ověřené studie, podle nichž je homosexualita vrozená a nedá se vyléčit. Ze seznamu nemocí byla odlišná sexuální orientace vymazána už před jedenácti lety.

Léčit, nebo neléčit?
"Je dokázáno, že homosexualita vzniká už v prenatálním stavu, přesněji asi ve třetím nebo čtvrtém měsíci. Vniká v mozkovém centru," říká primářka sexuologického oddělení nemocnice U svaté Anny v Brně Růžena Hajnová.

Sdružení Exodus je ovšem přesvědčeno o něčem jiném. Jinak by knihu holandského psychologa Gerarda J. M. van Aardwega Terapie homosexuality neposílalo nejen do škol a knihoven, ale také některým poslancům a pedagogicko-psychologickým poradnám.

Autor popisuje homosexualitu jako psychickou poruchu vznikající z nedostatku vyzrálosti a duševního klidu, kterou lze údajně pomocí psychoterapie až ve dvaceti procentech případů odstranit.

"Militantní homosexuálové chtějí veřejnosti namluvit, že jsou normální," tvrdí van Aardweg. Zároveň homosexualitu přirovnává k bulimii a odmítá, že je vrozená.

Předmluvu k titulu napsala bývalá psycholožka Sexuologického ústavu v Praze Iva Šípová. Lékařka se homosexuály pokoušela léčit od šedesátých let. Podle ní je kniha vhodná nejen pro ty, které "postihla homosexualita", ale pro všechny, kteří se cítí nevyrovnaní.

"Homosexualita je totiž jen konečný bod duševní rozpolcenosti. Tomu předchází dlouhý proces," řekla Šípová. Podle ní lze homosexuály úspěšně léčit psychoterapií.

"Hodíme to do koše"
Radim Ucháč ze sdružení Exodus říká, že vlastně homosexuálům pomáhá: "Chceme hlavně zprostředkovat pomoc těm, které postihlo homosexuální cítění. Předpokládáme také prohloubení znalostí u těch, kteří pracují s mládeží."

Ředitelé škol se ke knize stavějí různě. "Knížka nám přišla před týdnem. Hodíme ji do koše, připadalo mi, jako by to napsala nějaká sekta," říká ředitelka Základní školy v Hradci Králové Hana Kotlářová.

Tolerantněji se k titulu staví ředitelka církevní základní školy sester voršilek v Praze Jana Nováková: "Knihu mám zatím rozečtenou. Každopádně je to pro žáky zdroj informací. Uvažuji o tom, že ji dáme do školní knihovny."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video