Digitální vysílání čeká na Klause

  • 2
Česká televize a Český rozhlas zřejmě získají zákonný nárok na vlastní veřejnoprávní multiplex, s jehož pomocí budou vysílat v éře digitálního vysílání. Počítá s tím zákon o elektronických komunikacích, který schválila sněmovna. Ještě ho musí schválit prezident Klaus.

Poslanci 113 hlasy ze 167 přítomných přehlasovali Senát, který jim předlohu vrátil s několika změnami. Senátoři chtěli ze zákona veřejnoprávní multiplex vypustit. Kritici tvrdí, že sněmovní znění znevýhodňuje soukromé televize a soukromé rozhlasové stanice.

V České republice jsou do roku 2007 plánovány tři digitální sítě o 12 programech, některé z nich však budou rozděleny jako regionální. Rada nyní vyhlásila tendry na licence ve dvou z nich, jedna síť je rezervována právě pro ČT a ČRo.

Digitální vysílání má lidem přinést lepší obraz, více programů a doplňkové služby, například možnost posílání mailů či více informací o vysílaných pořadech.

Zákon o elektronických komunikacích upravuje i řadu dalších oblastí, spor se ale vedl hlavně o zakotvení veřejnoprávního multiplexu. Proti dnes byli poslanci ODS, někteří varovali, že České republice budou hrozit další arbitráže.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU), který se přiklonil ke sněmovní verzi, si to ale nemyslí. "V tomto sporu jde opět o spor privátního a veřejnoprávního sektoru," uvedl ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). Soudí, že bez veřejnoprávního multiplexu zakotveného v zákoně by ČT ani nemohla pokračovat v digitalizaci.

Senátoři navrhovali, aby současní držitelé analogových licencí měli nárok i na odpovídající prostor v multiplexech. Senátor ODS František Kopecký dnes řekl, že sněmovní znění, které poslanci poprvé schválili již loni v prosinci, jednu skupinu provozovatelů vysílání znevýhodňuje.

Zástupci ČT a ČRo již po prosincovém hlasování sněmovní verzi přivítali.

Mlynář dodal, že digitalizace se nemůže odehrávat "proti" soukromým televizím. Jejich postavení by podle něj měla upravit novela zákona o vysílání, kterou sněmovna začne projednávat asi ve středu.

Sněmovna vyzvala mediální radu, aby zatím neudělovala licence na digitální vysílání. Podle poslanců nemají licence dostatečnou právní oporu v nynějším mediálním zákonu. Rada to ale odmítá a licenční řízení hodlá vyhlásit i přes nesouhlas poslanců. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video