Únor se uvede slabým sněžením na většině území.  Ilustrační foto.

Únor se uvede slabým sněžením na většině území. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Děti si během únorových prázdnin užijí sněhu, zpočátku je potrápí vítr

  • 12
Školáci, kteří se v únoru vystřídají na jarních prázdninách, si užijí sněhových radovánek. A nebude jim při tom ani moc velká zima. Podle meteorologů se totiž teploty v nadcházejícím měsíci budou většinou převalovat kolem nuly. Hned příští týden si všichni musí dát pozor na silný vítr.

Druhý měsíc roku bude srážkově nadprůměrný, většinou bude sněžit, ale postupně bude přibývat deště.

Únor se uvede zataženou oblohou a slabým občasným sněžením na většině území. "Teploty v neděli během dne vystoupí na -3 až +1 stupeň Celsia," sdělil Karel Vašíček z Českého hydrometeorologického ústavu.

Zároveň bude vát mírný východní až jihovýchodní vítr o rychlosti 3 až 7 metrů za sekundu. Na severu Čech, na jihu Moravy a na Českomoravské vrchovině bude ale zesilovat až na 15 až 20 metrů za sekundu. "Bude to komplikovat práci hasičům, lesníkům a energetikům," varoval Vašíček.

Vítr neustane ani v pondělí, kdy už se začne oteplovat na 2 až 6 stupňů. Sněžení se během dne změní na déšť se sněhem, který by mohl namrzat.

Stejné teploty vydrží i přes úterý 3. února. Z nebe se místo sněhových vloček snese déšť, ráno a dopoledne navíc mrznoucí. Čerstvý jihovýchodní vítr už bude postupně slábnout.

Zatažená obloha vydrží i mezi 11. a 20. únorem. Na většině území vyrostou sněhuláci, děti se totiž mohou těšit na občasné sněhové srážky. Noční teploty klesnou na -2 až -8 stupňů, přes den se ale vyšplhají na -2 až +4. Později dokonce místy naměříme až 7 stupňů nad nulou.

Stejné počasí předpovídají meteorologové i na třetí únorovou dekádu. V nižších polohách postupně přibude dešťových srážek. "Nejnižší noční teploty +1 až -5 stupňů, nejvyšší denní teploty 0 až +6," uvedl Vašíček.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video