Z natáčení nové reality show Nic než pravda

Z natáčení nové reality show Nic než pravda - Pořadem provází moderátor Petr Šiška. | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Detektor lži už není strašák, ale zlatý důl

  • 3
Zdá se to k nevíře, ale z televize vypadly v jednom okamžiku dvě dobré zprávy. Přesněji z peoplemetrů měřících sledovanost. První díl nové soutěže Nic než pravda, kde o výhře rozhodují odpovědi na intimní otázky ověřené detektorem lži, vidělo sedm set tisíc lidí: pouze pětina všech, kteří právě seděli u obrazovky.

Více než polovina jich dala přednost repríze komedie Účastníci zájezdu. Což ve zkratce znamená, že vyhrál dobrý film před spornou hrou, v níž se platí za odvahu přepírat veřejně osobní špinavé prádlo.

Ale abychom se nebili v prsa nad vybraným národním vkusem – dost možná svou roli sehrálo i zklamání. Mnohý divák udolaný mohutnou reklamou si totiž zjevně představoval, že soutěžící budou přímo před kamerami připoutáni k oné tajemné vševědoucí mašince, která jim za každé lživé slovíčko uštědří elektrickou ránu, až se jim ze svátečních šatů začne kouřit. Nebo že je ze sebemenší vytáčky okamžitě usvědčí hrobovým hlasem: "V hrdlo lžeš, padouchu!"

Ovšem ve skutečnosti "malá krabička se čtyřmi šlaufy", jak ji popsal moderátor, tak démonické kousky neumí. Pracuje jen tiše v zákulisí, s hráči projíždí otázky několikrát a posléze podle klikyháků vyhodnocuje, jestli a kdy se dotyčný potil, klepal, zrychlil dech... Zkrátka kdyby tohle všechno zabíraly kamery, unylý pořad by byl ještě stokrát delší a už vůbec k neukoukání.

Přitom opravdu pohotový a spolehlivý detektor lži by třeba v politice ušetřil hromadu času a novinového papíru. Představme si pohádkový výjev: vítězové ankety o bezelstné oči Stanislav Gross a Jiří Čunek upřímně vykládají, jak spořili korunku ke korunce. Vtom se hadičky na jejich tělech počnou zuřivě cukat, jiskřící elektrody jim vypalují potupný cejch a z doruda rozpálené bedýnky zaduní ortel: "Tato odpověď je lež!" Zhroucená dvojice odchází na úřad práce. Konec pohádky.

Jenže televizní hrátky s pravdou mají nepohádkový princip. Prásknu se, že si občas nevyčistím zuby, a za to mi zaplatí. Podle téhle divné logiky by veřejní činitelé, kteří by doznali majetkové čachry, dostali místo trestu ještě další milionek za to, že jako čestní hoši kápli božskou.

Placené pokání slibuje vedle nového televizního náboženství i politický zlatý důl. Naštěstí se odkládá, protože jeho prorok – detektor lži – není ještě neomylný. Výsledky testu u nevinného mohou zkreslit emoce, naopak šikovní viníci se dokážou prolhat k svatozáři. Ostatně ani ty vlezlé peoplemetry nemají přesný "metr na lidi". Vědí, nač se díváme, ale co si o tom myslíme, to z nás zatím nevymlátily.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video