Střet zájmů i stát jako firma. Demonstranti vysvětlují, proč byli na Letné

  • 157
Na pražské Letné se v neděli odpoledne konala největší demonstrace od roku 1989. Vyvrcholila tak série protestů za nezávislost justice a lepší vládu, které pořádá spolek Milion chvilek. Sjeli se na ní lidé z celé republiky. Vadí jim střet zájmů, přepisování ústavních zvyklostí i trestně stíhaný premiér.

Mezi lidmi, kteří dorazili na demonstraci na pražskou Letnou, byla i paní Helena se dvěma dětmi, která přijela z Drážďan. Její malé děti nesly transparenty „Babiš, to je známá firma“ a „Krást se nemá, to už ví každý předškolák“.

„Drážďany, kde žijeme dva roky, jsou blíž než Brno, takže to není problém,“ řekla paní Helena.

Podle ní se o dění v České republice v zahraničí zajímá hodně lidí a nebudou jedinou českou rodinou, která do Prahy kvůli demonstraci přijela z Drážďan. 

„Říkáme si, co se stane, když pan Babiš odstoupí a skončí hnutí ANO, protože si myslím, že s jeho pádem skončí. Máme pochopitelně obavy, aby ho nenahradil někdo ještě horší, aby neposílil třeba pan Okamura, to by nás vyděsilo,“ dodala.

S imitací čapího hnízda na kloboucích přišly na Letnou paní Vlasta ze Žamberka s dcerou Soňou. „Nám vadí způsob, jakým to tady pan Babiš vede. Zadlužuje naši budoucnost a lifruje si peníze do svých firem. A přitom docházejí peníze na sociální služby. Navíc kazí naši pověst v zahraničí a v podstatě už tady nevládne, ale jenom se snaží zametat svoje průšvihy,“ vysvětlila důvod účasti dcera Soňa. 

Na Letné jsou desetitisíce lidí a přichází další. Nerozumím jim, vzkázal Babiš

Pod modrou vlajkou Evropské unie, protože mimo jiné budoucnost Česka vidí v přijetí eura, stál poblíž pódia Petr Alexander Jetmar z Prahy. „V první řadě se (naši politici) musejí postarat o to, aby naše děti neplatily ty šílené dluhy, které tady vznikají už třicet let. Možná je to horší, než jaké to bylo za bolševika. Já jsem bohužel také panu Babišovi naletěl a před šesti lety jsem ho volil v domnění, že bude nějaká změna,“ řekl. Teď ale podle něj Babiš dělá horší věci, než politici před ním.

„Dáváme jim na vědomí, že jejich počínání sledujeme“

Z Brna v neděli podle místních aktivistů zamířilo na demonstraci na pražskou Letnou nejméně dva tisíce lidí. Autem z Brna do Prahy míří Jan Šmikmátor, a to i s dětmi, jde totiž podle něj o jejich budoucnost. „Jedu poklidnou formou vyjádřit svou nespokojenost s tím, že premiér spolu s prezidentem přepisují ústavní zvyklosti,“ vysvětlil Šmikmátor. Jízdenky na vlak už nesehnal, byly vyprodané.

Lenka Němcová lístek koupila včas, v neděli proto z Brna jela vlakem. „Nechci za premiéra člověka, pro kterého jsou jedinou hodnotou peníze a který vnímá náš stát jako svou firmu,“ přiblížila Němcová. Těší se prý na atmosféru pospolitosti na Letné a na to, jak se Babiš bude po demonstraci vyjadřovat. 

„Vadí mi obrovský střet zájmů premiéra, jeho podvody a neschopnost postavit se k vlastním problémům čelem a vyvodit z nich politickou odpovědnost,“ vysvětlila Dominika Kovaříková, která do Prahy z Olomouce vyrazila s manželem.

Demonstrace jako je ta nedělní jsou podle Kovaříkové důležitou formou veřejné kontroly politiků. „Dáváme jim na vědomí, že jejich počínání sledujeme, a já jsem přesvědčená, že v současné atmosféře si Andrej Babiš a jeho souputníci dovolí podstatně méně, než by si dovolili, pokud by se nikdo neozýval,“ podotkla. 

Z Olomouce do vlaku směřujícího na hlavní nádraží v Praze v neděli usedl i Milan Hrabal, který je pravidelným účastníkem demonstrací za nezávislost justice. „Dnešní shromáždění na Letné i ta předešlá v Praze a stovkách dalších měst a obcí rozhodně smysl mají, i když se nás snaží přesvědčit o opaku. Je to zřetelně vidět,“ řekl Hrabal.

Podle něho je nejvyšší čas dát najevo občanskou nespokojenost a soudržnost demokraticky smýšlející části národa. „V naší zemi začínají uzurpovat moc současní i bývalí komunisté, a to v prapodivném, i když logickém spojení s agentem StB, oligarchou, mediálním magnátem a současně trestně stíhaným premiérem v jedné osobě. Premiér se snaží z titulu své funkce zamést pod koberec své špinavé praktiky, a to vše za hlasité podpory prezidenta republiky,“ popsal Hrabal.

Alice Gelnarová s rodinou z Tišnova řekla, že na demonstraci přijela hlavně proto, že jí vadí trestní stíhání premiéra. Uvedla, že své jméno se říct nebojí, protože věří, že v Česku je zatím demokracie. 

Dorazila i rodina s dětmi z Valašského Meziříčí. „Máme to tři hodiny cesty, ale jsme tu už potřetí,“ uvedla matka. „Byli jsme zatím na všech demonstracích u nás v Boru i na Václaváku. Jsme tu, protože nesouhlasíme s politikou současné vlády a kdyby byla další demonstrace, přijeli bychom určitě znovu,“ přiblížili demonstranti z Nového Boru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video