Portugalec se nechává testovat na koronavirus. Lisabon kvůli variantě delta šel...

Portugalec se nechává testovat na koronavirus. Lisabon kvůli variantě delta šel do karantény, cestování z oblasti do jiných regionů je zakázáno. (18. června 2021) | foto: Profimedia.cz

Na deltu se méně umírá i marodí. Není tak nebezpečná, množí se hlasy

  • 522
Koronavirová mutace delta není tak nebezpečná jako předchozí varianty, i když nadále platí, že je oproti nim nakažlivější. Shoduje se na tom čím dál více odborníků. Dosavadní statistiky také potvrzují, že smrtnost delty je několikanásobně nižší než u původních generací viru. Přibývá proto zemí, které začínají zařazovat covidovou epidemii mezi běžné chřipky.

„Při pohledu na 28denní sledování po infekci byla míra úmrtnosti u původních variant 1,9 procenta,“ zmiňuje ze zahraničí například australský virolog  Stuart Turville z Kirbyho ústavu v Novém Jižním Walesu. „Varianta delta zatím vykazuje úmrtnost 0,3 procenta. To je velmi povzbudivé,“ upozornil podle webu ABC News.

A jaká jsou týden stará britská data? Z celkového množství 92 029 případů delty sekvenovaných od letošního února v zemi zemřelo 117 lidí, což je 0,13 procenta. Dvě pětiny z nich zemřely, i když byly naočkovány dvěma dávkami. Ve Velké Británii dostala drtivá většina očkovaných AstraZenecu.

Dvě pětiny obětí tvoří plně očkovaní

  • Ze 114 lidí, kteří zemřeli na deltu, bylo 109 z nich ve věku vyšším než 50 let.
  • 44 zemřelých nebylo očkováno
  • 20 zemřelých čekalo na druhou dávku vakcíny
  • 50 zemřelých (42 procent) již mělo aplikované obě dávky.

Příliš velký strach z mutace nemá ani epidemiolog Jiří Beran. S odkazem na data z Velké Británie uvedl, že smrtnost delty je asi dvacetkrát nižší než dřívější „britské“ mutace. „Kdyby tu byla delta od začátku, tak by nám tu nezemřelo 30 tisíc lidí, ale 1 500,“ popsal Beran ve čtvrtek v CNN Prima News.

To už by bylo méně než u běžné chřipky, která si v Česku v době předcovidové vyžádala ročně tři tisíce až čtyři tisíce mrtvých.

I průběh nemoci je lehčí

„Je potřeba upozornit na to, že tato varianta není tak virulentní. To znamená, že není tak nebezpečná pro člověka jako ty předešlé,“ upozornil rovněž ve čtvrtek večer v České televizi epidemiolog Marek Petráš z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Je to znát i na průběhu nemoci. Podle západních odborníků se již zjistilo, že příznaky závažného onemocnění, tedy zejména ztráta čichu a dušnost, jsou u delty méně časté.

Místo toho mají lidé příznaky podobné běžnému nachlazení, jako je rýma nebo bolest v krku. U neočkovaných lidí je také obvyklejší výskyt horečky.

Konec tvrdým omezením. První stát chce začít žít s covidem jako s chřipkou

A podle čerstvé týdenní zprávy anglického hygienického ústavu (PHE) delta nezpůsobuje výrazný nárůst hospitalizací v zemi.  Počet nakažených, kteří potřebovali nemocniční péči, zůstal minulý týden stabilní a nízký, přestože vznikly obavy z jejího rychlého šíření v populaci.

1. července 2021

To vede už například Singapur nebo Velkou Británii k optimistickému závěru, že může odpískat opatření proti epidemii koronaviru. Dlužno ovšem připomenout, že populace v obou těchto státech je vysoce proočkovaná.

Na poli vakcín k nejnovějším informacím patří, že proti deltě dobře chrání látky firmy Johnson and Johnson. Ta se podává jednorázově.  Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) pak ubezpečila, že dvě dávky u ostatních vakcín také dobře chrání proti covidu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video