Dánové půjdou kvůli protestům při MMF před soud

Praha - Proces se dvěma Dány stíhanými v souvislosti s loňskými zářijovými demonstracemi proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky by měl začít už ve čtvrtek. Například soudkyně obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová, která líčení povede, ale nedokáže odhadnout, jaký průběh bude soudní jednání mít a zda se oba obvinění vůbec dostaví. "Vše se bude odvíjet od toho, zda osmnáctiletý Mads Traerup a sedmnáctiletý Frank Rytlow na jednání vůbec přijedou. Podle dánského velvyslanectví se chce Rytlow prostřednictvím obhájce z jednání omluvit," řekla Šindelářová. Oba Dánové čelí obžalobě z útoku na veřejného činitele.

Šindelářová je v kontaktu s dánským velvyslanectvím. "Vše nasvědčuje tomu, že Traerup k líčení přijede a Rytlow nikoli," prohlásila. Totožné informace poskytla ČTK dánská agentura Ritzau.

"Když ve čtvrtek Rytlow nepřijde, budu teprve řešit, co dál," tvrdí soudkyně, podle níž dnes nelze o vývoji v kauze spekulovat. Nevyloučila však, že v případě neúčasti Rytlowa povede samostatné jednání ve věci Traerupa. "Je to jedna z možností," uvedla.

Pokud jde o Rytlowa, podle českých zákonů není možné vést s mladistvým obžalovaným soud v jeho nepřítomnosti.

Do povědomí veřejnosti proniklo především jméno studenta Traerupa. Je podezřelý, že loni 26. září na Václavském náměstí udeřil policistu tyčí do hlavy a dalšího se nedaleko odtud pokusil uhodit dlažební kostkou. Za to mu hrozí až desetileté vězení. Traerup tvrdí, že v inkriminované době byl se skupinou dánských aktivistů, kteří mohou dosvědčit, že na nikoho neútočil.

Traerupova advokátka Šárka Podlenová požádala 26. října prezidenta Václava Havla o milost pro svého klienta, ale nedočkala se jí. Tentýž den se na Traerupovu podporu konaly nejméně v šesti dánských městech menší demonstrace.

Při protestech zhruba dvanácti tisíc lidí proti MMF a SB 26. září v Praze asi 200 demonstrantů zaútočilo na policisty dlažebními kostkami, tyčemi i zápalnými lahvemi. Policie odpovídala slzným plynem, vodními děly a obušky. Z devíti stovek zadržených lidí vyšetřovatel obvinil a později navrhl obžalovat devatenáct lidí.

Z nich Traerup pobyl nejdéle, přes dva měsíce, ve vazební věznici v Praze-Pankráci. Propuštěn byl na kauci 800 tisíc korun až 6. prosince. Poté odjel do vlasti, kde v dánském listu Politiken obvinil policisty i dozorce z tvrdého zacházení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video