ČSSD zrušila buňku v Duchcově, která vytvořila koalici s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti vedenou Tomášem Vandasem.

ČSSD zrušila buňku v Duchcově, která vytvořila koalici s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti vedenou Tomášem Vandasem. | foto: Jan Veselý, MF DNES

ČSSD zrušila svou buňku v Duchcově kvůli koalici s extremisty z DSSS

  • 187
Vedení sociální demokracie se distancovalo od koalice, kterou duchcovská organizace vytvořila s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti a s KSČM. Na návrh premiéra a předsedy strany Bohuslava Sobotky ústřední výkonný výbor strany duchcovskou organizaci ČSSD zrušil. Portálu iDNES.cz to sdělil Sobotka.

„Místní organizace v Duchcově byla zrušena. ČSSD v přijatém usnesení odmítla jakoukoliv spolupráci s DSSS,“ sdělil iDNES.cz předseda vlády. „Jednoznačně to prošlo,“ potvrdil poslanec Jeroným Tejc. Tři členy sociální demokracie, kteří se stali na podzim v Duchcově zastupiteli, strana vyzvala, ať ČSSD opustí.

„Zrušení místní organizace ČSSD v Duchcově ukazuje na jednoduchou a srozumitelnou věc. Koalice s jakýmikoliv extremisty prostě uzavírat nebudeme. Ani v Duchcově, ani nikde jinde,“ řekl Sobotka.

Vedení sociální demokracie se distancovat od koalice s „nahnědlou“ DSSS, snažící se těžit z nespokojenosti části občanů s tím, jak stát nedokáže řešit situaci v sociálně vyloučených lokalitách, pokusilo už dříve. Ústecká krajská organizace ČSSD však Sobotkovu přání nevyhověla a duchcovskou organizaci nezrušila. Přistoupit k tomu tak musel až nejvyšší stranický orgán.

„Není možné, aby ČSSD uzavírala koalice se stranami, které mají rasistický nebo fašistický charakter,“ zdůvodnil premiér už v pátek svůj návrh. (více zde).

DSSS navazuje ve své činnosti na Dělnickou stranu, kterou rozpustil Nejvyšší správní soud. Dospěl k tomu, že strana, která má nejsilnější podporu v sociálně slabších lokalitách v pohraničí, má xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a navazuje na nacionální socialismus Adolfa Hitlera.

„Na radnici budeme jako bezpartijní,“ řekl sobotní MF DNES starosta Duchcova Zbyněk Šimbera. „Kdyby tato strana byla rasistická, tak nevěřím, že v demokratické společnosti se může zúčastňovat voleb,“ komentoval už dříve koalici s DSSS v Událostech, komentářích v ČT. Šimbera také prohlásil, že stanovy DSSS, která se podílí na protiromských demonstracích, si přečetl, a řekl, že v nich není zmínka o rasismu.

„Dělnická strana sociální spravedlnosti považuje rozhodnutí Ústředního výkonného výboru ČSSD za důkaz pohrdání svými členy a voliči v Duchcově, kteří o složení koalice rozhodli svými hlasy v demokratických volbách,“ komentoval sobotní rozhodnutí špiček ČSSD předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas.

Také KSČM chce podle předsedy Vojtěcha Filipa dál apelovat na svého duchcovského člena, aby nebyl v koalici s DSSS. Jinak by se měl podle vedení komunistické strany zamyslet nad členstvím v KSČM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video