Do boje s koronavirem míří psi celníků. Poznají nakažené lidi

  • 35
Celníci vycvičí šest psů, kteří poznají člověka s covidem-19. Působit budou na letišti, případně i v domovech pro seniory. K výcviku psovodi využívají novou tréninkovou halu v Kněževsi u Prahy.

„Jsme v časové tísni, náš cíl je dokončit výcvik do konce roku. Z toho důvodů chceme rozšířit schopnosti již vycvičených psů,“ řekl v pondělí novinářům Petr Müller, který má u celní správy na starosti služební kynologii.

Mezi šesti vybranými psy jsou ti, kteří slouží už několik let, ale i mladí psi. Reprezentují plemena belgický ovčák malinois a německý ovčák, ale jsou mezi nimi i kříženci. Kvůli potřebě rychlého výcviku byli podle Müllera vybráni psi, kteří mají služební výcvik hotový a je třeba je jen doučit označovat další kategorii pachu. Tito psi jsou cvičeni v kategoriích: tabák, omamné a psychotropní látky, peníze. Další dva noví by podle něj mohli být vycvičeni na jaře.

Celníci spolupracují s Fakultní nemocnicí Motol, Českou zemědělskou univerzitou, Hygienickou stanicí hlavního města Prahy a finskou celní správou. Celníci počítají s nasazením vycvičených psů v lednu 2021.

U celní správy je nyní 71 psů, zaměřují se na sedm oblastí, jako jsou bankovky, líh, drogy, pašovaná zvířata a rostliny, obranu, zbraně a nově covid-19.

V nové hale je potřebné zázemí včetně skladu výcvikových vzorků, ochranných pomůcek i ionizace. Při výcviku nosí psovodi ochranné obleky, které běžně používají zdravotníci. Zkušenosti si vyměňují s kolegy ze zahraničí. Jaké typy vzorků pro výcvik budou psovodi používat, zatím nezveřejnili. Další podrobnosti o systému chtějí sdělit, až se výcvik psů bude blížit ke konci.

Člověka nakaženého koronavirem umí rozpoznávat také psi, které vycvičil tým Gustava Hotového z Klín na Mostecku. Zatím vycvičil dva, další připravuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video